HEROJI ITALIJE: Pomoću 3D tehnologije ištampali ventile za respiratore koji koštaju na hiljade dolara

Dvojica mladih italijanskih inženjera Cristian Fracassi i Alessandro Romaioli  su pomoću 3D tehnologije ištampali nedostajuće ventile za respiratore od kojih zavise životi najteže obolelih pacijenata od korona virusa u Italiji.

Naime, specijalni jednokratni plastični ventil koje je potrebno menjati u respiratoru (veštačkim plućima) nakon nekoliko dana korišćenja, kod proizvođača medicinskih uređaja koštaju nekoliko hiljada dolara.

Međutim, dvojica inženjera iz jedne italijanske Starap firme su uspela da za manje od 24 sata uz pomoć 3D tehnologije odštampaju potpuno funkcionalnu repliku originalnih ventila, što je koštalo oko jedan dolar po komadu.

Njima se italijanska ministarka za tehnologiju i inovacije javno zahvalila, a burne reakcije na društvenim mrežama su jednoglasne u oceni da je ovo „pobeda solidarnosti i zajedništva nad pohlepom tržišnog kapitalizma“.

U medijima se pojavila informacija da je proizvođač medicinskih uređaja kompanija Intersurgical zapretila da će tužiti dvojicu mladih italijanskih inženjera zato što su uprkos njihovom protivljenju pomoću 3D tehnologije ištampali nedostajuće ventile za respiratore.

Međutim, tu informaciju je demantovao i jedan od inženjera i generalni direktor kompanije Charles Bellm koji je istakao da je razočaravajuće što u trenutnoj klimi kruže netačne informacije.

„Samo da potvrdimo da su nedavni izveštaji iz Italije potpuno netačni. Kontaktirali su nas krajem prošle nedelje radi detalja izrade ventila, ali nismo mogli da ih dostavimo zbog medicinskih proizvodnih propisa. Mi nismo pretili da ćemo tužiti nikoga ko je umešan. Naša kompanija se maksimalno potrudila za snabdevanje bolnica u ovom trenutku i isporučila ih je besplatno u mnogim slučajevima“, rekao je on.

Dakle, istina je da je originalni proizvođač ventila odbio da ustupi tehničke crteže, ali nije pretio tužbom.

Prostora za tužbu svakako postoji jer su mladi inženjeri uzeli jedan originalni ventil, ručno ga izmerili, izradili CAD-CAM rekonstrukciju i odštampali tri različite verzije. Kada su ih odneli u bolnicu, jedna od verzija se savršeno uklopila u respirator. Posle toga su finalnu verziju reprodukovali.

Romaioli i Temporelli su naglasili da oba uređaja služe svrsi. Originalni proizvod je bolje dugoročno rešenje, ali za sada bolnice mogu da koriste ovu štampanu alternativu da ispune iznenadni, drastični zahtev.

„Pacijenti su bili u životnoj opasnosti, mi smo morali brzo da delujemo – i tačka. Naš cilj nije da profitiramo od ove tragedije i zato ćemo praviti ove ventile isključivo za hitno spasavanje života u bolnicama – to je jedini razlog zbog kojega smo bili prisiljeni da uradimo ovako nešto uprkos protivljenju vlasnika patenta“, piše Fracassi na svom postu na Fejsbuku.

Italija ima više od 32.000 potvrđenih infekcija COVID-19 i preko 2.500 umrlih od korona virusa. Obe brojke su globalno uporedive samo sa brojem zaraženih i umrlih tokom ekspanizije infekcije korona virusa u kineskom gradu Vuhanu. Italijanske bolnice doslovno su pretrpane bolesnicima čiji životi zavise od dostupnosti respiratora.

Izvor: BIZLife, Foto: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top