DRŽAVE REGIONA PREDUZIMAJU NOVE MERE PROTIV KORONAVIRUSA: Produžetak policijskog časa, obustava međugradskog saobraćaja, zabrana za više od dva putnika u kolima…

U Srbiji je registrovano ukupno 118 slučajeva oboljevanja od koronavirusa, što je 15 više nego juče.

Od jutros su zatvoreni svi granični prelazi za ulazak putnika, osim za kamione. U podne se ukida međugradski saobraćaj. Vlada Srbije poslaće avione po naše državljane zarobljene na svetskim aerodromima. Moguće je produženje policijskog časa, koji sada traje od 20h do 5 ujutro.

Predsednik Srbije najavio je da će u zemlju stići stotine respiratora i 10 miliona maski. Zalihe medicinske opreme EU biće dostupne i Srbiji, izjavila ministarka Jadranka Joksimović.

Privremeno je prekinut putnički saobraćaj na beogradskom aerodromu. 

HRVATSKA: 113 zaraženih koronavirusom

Nacionalni stožer civilne zaštite u 9 sati objavio je nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj, prenose Vijesti.ba.

Ministar Vili Beroš rekao je da u Hrvatskoj ima 8 novozaraženih, ukupno ih je sada 113. Prosjek dobi je 42,6 godina za oboljele. Klinička slika bolesnika kod većine je dobra, i dalje je 5 izliječenih. Kod jednog bolesnika je pogoršana klinička slika, on je na umjetnom disanju, ali je i dalje stabilno.

U Crnoj Gori registrovana su tri nova slučaja koronavirusa, tako da se broj oboljelih popeo na 13.

Zadnja tri slučaja vezana su za prvi slučaj otkrivanja covid- 19 u Crnoj Gori, saopćio je u četvrtak navečer crnogorski Institut za javno zdravlje.

Pod zdravstvenim nadzorom u Crnoj Gori trenutno je 4.369 osoba koje su tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa rasprostranjenom transmisijom.

CRNA GORA: Zabranjen prevoz više od dve osobe u kolima

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je naredbu kojom su Zdravstveno-sanitarna inspekcija i Uprava policije zadužene da u maksimalno mogućoj mjeri pojačaju aktivnosti nadzora svih lica kojima je izrečena mjera samoizolacije, njihovih članova domaćinstva, kao i osoba koje su ih dovezle od graničnog prelaza do mjesta stanovanja.

Ako utvrde da ova lica ne postupaju po izrečenoj mjeri, zdravstveno sanitarna inspekcija i Uprava policije odmah će podnijeti krivičnu prijavu tužilaštvu zbog izvršenja krivičnog djela, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, za koje je propisana kazna zatvora do jedne godine.

Naredbom Ministarstva zdravlja u okviru mjera protiv širenja virusa korona zabranjen je prevoz više od dvije odrasle osobe u putničkom vozilu u isto vrijeme.

Vlasnici i zakupci restorana, kafana i kafića obavezani su da baštenski mobilijar učine “nedostupnim za korišćenje”.

Od naredbe o zabrani rada danas su izuzete i prodavnice koje prodaju opremu za bebe, štampu, poljoprivredne mašine i opremu i pogrebnu opremu.

NA KOSOVU SE BRIOJ ZARAŽENIH POPEO NA 21: Zabrinjava okupljanje građana

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je još jedna osoba pozitivna na korona virus i time se broj zaraženih popeo na 21.

Kako je saopšteno, pozitivan slučaj je iz Janjeva, opština Lipjan, muškarac starosti 46 godina koji se 11. marta 2020. avionom vratio iz Berlina.

Od 08.02.2020. do 19.03.2020. testirano je 340 uzoraka na virus SARS-CoV-2, a 21 ih je bilo pozitivno.

Nacionalni institut izražava zabrinutost zbog brojnih kretanja i okupljanja građana na otvorenom u gradu, po parkovima i u rekreacionim zonama, što može ugroziti zdravlje stanovništva i širenje COVID-19, koji je trenutno lokalizovan.

Poručuje da građanima da ako ne ostanu kod kuće, ako ne poštuju higijensku i socijalnu distancu, rizikuju pojavu epidemije u zajednici.

U Bosni i Hercegovini jutros je navodno potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom i to u Konjicu.

PET NOVIH SLUČAJEVA U KONJICU: BiH Čeka zvanične brojke

Potvrđeno je ovo nekim medijima iz izvora Opće bolnice Konjic.

Navodno je od 11 osoba koje su jučer testirane iz Konjica, pet pozitivnih, tako da ni se broj zaraženih u ovom hercegovačkom gradu popeo na 9.

Krizni štab bi u 13 sati trebao dati zvanične informacije o zaraženim.

Iz Opće bolnice Konjic su kazali da informacije o potvrđenim slučajevima mogu dati krizni stab HNK, javno zdravstvo FBiH te ostali ne mogu i nemaju nadležnost.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, objavljenog juče u popodnevnim časovima, u Republici Srpskoj nisu registrovane nove osobe kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona, saopšteno je na Fejsbuk stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 45 slučajeva pozitivnih na novi virus korona – u Banjaluci 34, Čelincu i Laktašima po dva, Srpcu, Prnjavoru, Ribniku, Modriči, Kozarskoj Dubici, Prijedoru i Bijeljini po jedno.

IGOR RADOJIČIĆ: Narednih sedam dana je kritično

Od tih osoba, šest se nalazi u bolničkoj, dok su ostale osobe u kućnoj izolaciji. Sve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja.

Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 11.263 osoba koje su doputovala iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2.

Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 395 osoba.

Takođe, trenutno je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u izolaciji je 14 osoba (četiri su pozitivne na test virusa korona i 11 se nalazi u izolaciji).

Do sada su iz bolničke izolacije na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izašle ukupno 104 osobe.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da se sve mjere koje je grad naložio produžavaju do 30. marta.

– Blagovremenim mjerama se može djelovati. Narednih sedam dana cijenimo da je kritično. Јoš uvijek nismo dostigli vrhunac i u Banjaluci. Važno je da se svi građani pridržavaju izdatih mjera. Možda smo dosadni, ali veoma je važno – rekao je on.

Izvor: Agencije Foto: Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top