INTERNET PREPLAVLJEN LAŽNIM PROIZVODIMA PROTIV VIRUSA, EU VODI ISTRAGU: Maske, “korona sprej”, “koronavirus ljekovi”

Regulatori Evropske unije otvorili su istragu o uvozu falsifikovanih proizvoda povezanih sa koronavirusom, koji su ili nedjelotvorni ili štetni za zdravlje, saopštila je juče evropska kancelarija za borbu protiv prevara, OLAF.

Zaplijenjene su maske, medicinske sprave, sredstva za dezinfekciju, kompleti za testiranje.

Lažne maske se u zemljama EU nude na internetu po cijeni između pet i deset eura, oko tri puta više od uobičajene cijene.

“Osim što ne štite od virusa, ti proizvodi nisu u skladu sa standardima EU i mogu da naškode zdravlju. Na primjer, postoji mogućnost da izazovu opasnu bakterijsku infekciju”, navedeno je u saopštenju OLAF-a.

OLAF je naveo da lažni proizvodi ulaze u Evropu putem onlajn prodaje i uglavnom stižu poštom ili kurirskom službom, ali i preko kontejnera sa falsifikovanim sertifikatima, ili se prijavljuju kao drugi proizvodi. Potom se nađu u normalnim kanalima distribucije ili na crnom tržištu.

EU je 17. marta uvela 30-dnevnu zabranu putovanja koja nisu neophodna u taj blok, da bi spriječila širenje novog virusa.

Prije zabrane, ti proizvodi su takođe prenošeni preko granice “u koferima putnika avionom, ili krijumčareni preko kopnenih granica”, saopštio je OLAF.

Evropska komisija je u četvrtak objavila da je pojačala borbu protiv širenja lažnih proizvoda na internetu.

“Neke platforme, poput Amazona i Fejsbuka, dobrovoljno su preduzele akciju… tako bi trebalo da se radi”, rekao je Didije Rejnders, evropski komesar za pravdu.

Interpol je u četvrtak zaplijenio više od 34.000 proizvoda, uključujući lažne maske, “korona sprej”, “koronavirus pakete” ili “koronavirus ljekove”.

Izvor: Vijesti.me Foto: ec.europa.eu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top