DOKTORKA KISIĆ SAD TVRDI: Napravila sam lapsus, prvi slučaj korone u Srbiji se desio 6. marta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Ja sam juče dala izjavu u kojoj mi se desio lapsus u datumu prvog importovanog slučaja. Pogodilo me je da su se pojedini mediji uhvatili za taj lapsus. Prvi slučaj se desio u prvoj nedelji marta – 6. marta, odmah smo tada sazvali konferenciju i obavestili SZO, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Podsećamo, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” rekla je juče u emisiji “Oko” na RTS da je prva infekcija koronavirusom u Srbiji izolovana 1. marta

Ona je poručila da su mediji neophodni i značajni u borbi protiv koronavirusa i poručila da svi ulažu napore da mediji o svemu budu obavešteni.

“Svi smo pred istim neprijateljem i treba da budemno tim, bilo kakva politizacija ne sme da dođe u obzir. Radimo 24 sata, gotovo da ne spavamo, Želimo da opravdamo poverenje vlade koja sluša glas struke. Apelujem da nas pustite da radimo svoj posao. Rade se istraživanja danonoćno, analiziramo i dajemo neka predviđanja i očekivanja jer vas to zanima. Mi ćemo da budemo ovde i da delimo sve što znamo. Da timski rad urodi plodom i da pokažemo da smo dobar primer”, poručila je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da u sa kolegama iz Kine imali konstruktivan razgovor i savetovanje na kome su oni predstavili provinciju Hubej u kojoj su imali sličnu situaciju kao u Srbiji, koju su uspeli da reše za 29 dana.

“Svaka situacija je za sebe, ali činjenica je da su poredili. Imali smo šta da naučimo. Oni se pitaju da li smo disciplinovani, mi smo im odgovorili da ne bismo mogli baš tako da kažemo. Disciplinujemo se sve više uz snažne mere koje ne padaju nikom lako, s ciljem da se obezbedi da nema daljeg prenošenja. Važno je da izolacija funkcioniše, oni imaju iskustvo da izolacija kod kuće dovodi do prenošenja, i da zato svi budu strogo izolovani”, rekao je Kon.

U pojedinim crkava u nedelju je organizovan pričest građana, a kako se moglo videti na snimcima, veliki broj građana stajao je u redu ispred crkve, a svi su se pričešćivali istom kašičicom, uprkos upozorenjima i merama koje su donete kako bi se sprečilo širenje epidemije koronavirusa.

“Pričest je značajan u tradiciji, jasno je koje su mere propisane, da nema okupljanja više od 50 ljudi, godinama se priča o tome da li to može da bude način prenošenja, epidemiolozi se ne mogu složiti, svaki epidemiolog će reći da je to rizik. Vidimo pokušaj u Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se potapa u alkohol, to nije dovoljno, ali je bolje od ičega. Očekujemo od SPC da da uputstvo svetštenstvu i vernicima”, rekao je Kon.

Kada je u pitanju nošenje maski, Kon kaže da je stav da se maske nose, ali da to zavisi i od toga da li maski ima ili ne.   

“Preporučivati nešto čega nema nije mudro. Ja je nosim od onog momenta od kad je dostupna. U svakom zatvorenom prostoru treba nositi masku, staviti je ako se približavate nekome na manje od 2 metra, vreme je za maske i dobro je što ih nosimo u zatvorenom prostoru. Dobro je što manje kontakatra imamo, to je izuzetno važno. Imamo čvrst stav da je 2 metra bezbedna udaljenost i da nošenje maski na otvorenom nije neophodno, ali da imate masku pri ruci ako vam se neko približi”, poručio je Kon.

Izvor: N1 Foto: N1/Youtube

Share.

Leave A Reply