U BOSNI 126 OBOLELIH: Vlada Hercegbosanske županije povukla skandaloznu odluku o zabrani ulaska državljana BiH

U Bosni i Hercegovini je do juče registrovano 126 slučajeva zaraze korona virusom. Federalni štab Civilne zaštite (FŠCZ) donio je naredbu o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18 do 5 sati. Ranije je ovakvu odluku uveo i entitet Republika Srpska.

Jučer je održana vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10 na kojoj su donesene četiri nove naredbe koje su usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) na području ovog kantona.

Kako se navodi u prvoj, skandaloznoj odluci, zabranjuje se ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Kantona 10.

Zabrana se nije odnosila na vozila za dostavu hrane, robe, materijala kao i tranzit tih vozila kroz ovaj kanton, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene radnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u službene svrhe.

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona 10 bilo je po toj odluci zaduženo “da uspostavi punktove na svim ulazima” u ovaj kanton. Nakon reakcije javnosti odluka je povučena.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top