KORONAVIRUS I EU: Nema kazni za duži ostanak u Šengenu

Građanima kojima su se za vreme vanredniih okolnosti koje diktira pandemija koronavirusa zatekli u EU i ističe im dozvoljenih 90 dana za boravak u Šengen zoni bez vize, iz Evropske komisije su najavili da će im biti omogućeno da produže boravak bez sankcija.

„Oni koji ne mogu da napuste Šengen zonu po isteku vize za kraći boravak, viza se može produžiti do maksimalnog boravka od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana”, stoji u odgovoru iz Evropske komisije za DW.

Građanima bi u ovom slučaju trebalo da se izda nacionalna viza za dugotrajni boravak ili boravišna dozvola koja bi pokrila produženi boravak u zemljama Šengena. Takva mogućnost, dodaju, već je predviđena viznim propisima, a apliciranje za produžetak vize u slučaju „više sile” se ne naplaćuje.

„I uopšte, za državljane trećih zemalja koji su nasukani u Evropskoj uniji, i kao rezultat toga prekorače svoju kratkoročnu ili dugoročnu vizu ili dozvolu boravka, ili koji ostaju izvan dozvoljenog maksimalnog perioda boravka bez viza, graničari uvek mogu da naprave izuzetak ako je prekoračenje ispravno dokumentovano”, dodaje se u pisanom odgovoru iz Evropske komisije.

Adresa je Ured za strance

Za izdavanje nacionalnih viza i boravišnih dozvola zadužene su države članice u kojima su se državljani trećih zemalja zatekli. U nemačkom ministarstvu spoljnih poslova za DW objašnjavaju kako bi ta procedura trebalo da izgleda.

„Trebalo bi da se pre isteka 90 dana obrate Uredu za strance u njihovom mestu boravka – u slučaju nužde i putem imejla – i da uz svoje personalije zamole da se njihov boravak legalizuje. Već i sam zahtev za sebe čini da je boravak dozvoljen sve do odluke Ureda za strance”, navodi nemačko Ministarstvo spoljnih poslova u pisanom odgovoru za DW.

Izvor: DW Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top