NOVO REŠENJE ZA SPAS NA HILJADE ŽIVOTA: Maske za ronjenje pretvorene u respiratore – najtraženije sredstvo za borbu protiv korone

Svetski lider u proizvodnji sportske opreme Decathlon donirao je 10.000 maski za ronjenje italijanskim regionima kao novo sredstvo u ratu protiv koronavirusa.

Da maske za snorkling (ronjenje na dah na površini vode) imaju potencijalnu mogućnost da se transformišu u respiratore, najneophodniju medicinsku opremu koje je postala deficicitarna roba svuda u svetu u jeku pandemije novog virusa, utvdrili su na Politehničkom institutu u Milanu.

“U vanrednoj zdravstvenoj situaciji kao što je trenutna i u ekstremnom nedostatku običnih respiratornih pomagala, u toku su ekspreminetalna ispitivanja na patentu Isinova kompanije. Prototip je napravljen u roku od 10 sati, požrtvovanim radom svih zaposlenih koji su u projekat stavili i dušu i srce” , informisali su iz Dechlatona.

Iz Isinova kompanije koja je štampala posebne ventile za ” “Easybreath masku” saopštili su da je prototip testiran na pacijentu koji je pozitivan na kovid19 i kome je trebao respirator za disanje. Test je bio uspešan.

Nove maske-respiratori biće distribuirane širom italijanskih bolnica prema potrebama i prioritetima.

Inače, zdravstvene vlasti širom sveta pokušavaju da pronađu načine kako da obezbede neophodne respiratore za svoje bolnice da bi se izborile sa sve većim brojem pacijenata zaraženim koronavirusom.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio kaže da mu je potrebno 15.000 respiratora, jer ovaj grad postaje najveće žarište koronavirusa na svetu.

Australijske vlasti kažu da su uverene da mogu da izbegnu nedostatak respratora. Oni su rekli da će uložiti sve napore da do nedostatka ovih mašina ne dođe, jer će u suprotnom mnogi životi biti igroženi.

“Razlog za ovu krizu je taj što će pacijenti bez ventilatora umreti”, kaže profesor Dejvid Stori sa Univerziteta u Melburnu.

Izvor: Milanotoday Foto: Printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top