DECA ŽENE PREMINULE OD KORONE: Zdravstveni sistem u Sarajevu nas je 6 dana ignorisao (VIDEO)

Advija Kalnić (52) prva je žrtva koronavirusa u Sarajevu, a njena deca Nezir i Ehlimana izneli su niz optužbi na račun zdravstvenog sistema u BiH.

Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović pre četiri dana izašla je sa podacima da su na teritoriji opštine Ilidža novim virusom zaražene dve osobe, od kojih je jedna već preminula.

“Preminula je starija žena koja je prešutela kontakt sa ćerkom koja je bila u Italiji. Žena iz Sokolović Kolonije je preminula u Domu zdravlja Ilidža, a na korona virus je testirana nakon smrti”, rekla je Sebija Izetbegović.

U pitanju je, ispostaviće se, majka Nezira i Ehlimane – koja je takođe pozitivna na kovid19. Oni se, zajedno sa još dva člana porodice, trenutno nalaze u majčinom stanu od 30 kvadratnih metara u izolaciji, a prva nepravilnost je što niko osim Ehlimane nije ni testiran na virus.

“Rekli su da, kao i slučaju majke, nemamo simptome i da nema potrebe da nas testiraju”, objašanjava Nezir.

Ehlimana dodaje da je u medijima plasirano nekoliko netačnih informacija.

“Prvo moram da demantujem, moja majka nije radila od 13. marta. Druga stvar, niko od nas dve nije išao vani, niko nije putovao nigde. Svi smo bili u Sarajevu i niko više nije odlazio na posao jer je sve bilo zatvoreno. U ponedeljak moja majka ne odlazi na posao jer je imala visoku temperaturu, koja je trajala do srede, ali nije imala probleme sa disanjem i ostalim simptomima”, objašnjava ćerka preminule Sarajevke.

Nesrećna žena je u sredu uveče počela gubiti dah, a Ehlimana je pozvala Hitnu pomoć.

“Rekli su mi da je tek treći dan, da skidam temperaturu sa Voltarenom, što sam i do tad radila. Temperatura nije spadala, pa su mi rekli da se obratim porodičnom doktoru. Posle toga, četvrtak, petak, tek tada je primljena u ambulantu”, navodi ona i dodaje da su se obratili i Domu zdravlja Ilidža, Doma zdravlja Hrastnica, nadležnim epidemiološkim službama…

Jedini odgovor koji je dobila je da “nema epidemiološke slike”, a sve samo zato što nisu bili u ugroženim područjima.

“U petak je primljena u DZ Hrastnica, ali ni tada nije pregledana, već je samo ispričala koje simptome ima. Vraćena je kuća sa terapijom za skidanje temperature i antibiotikom. U subotu se stanje pogoršalo, majka je gubila dah, apetit, nije mogla da hoda, nismo joj mogli skinuti temperaturu. Opet sam zvala Hitnu, opet su rekli da ne primaju nikoga i da ne dolaze na kućnu adresu”, dodaje Advijina ćerka.

U nedelju je žena primljena u DZ Ilidža, gde su joj poslušali pluća i konstatovali da je puna bronhija. Opet je šalju kući uz drugi antibiotik.

Ženi nije bilo bolje.

SVE VREME IMALA TEMPERATURU: Od 37,2 do 42

U ponedeljak su joj u ambulatni dali infuziju i injekciju za skidanje temperature.

“U utorak ujutro majka već nije mogla da ustane do toaleta. Videla sam da joj ruke plave, da je pomodrela oko usta i oko prstiju, noge su joj pomodrele. U strahu sam odmah pozvala ambulantu, rekli su mi da je sama dovedem, ali su u međuvremenu javili da su ipak poslali kola. Međutim, pojavio se vozač sam, bez medicinskog osoblja”, objašnjava Ehlimana.

Ona naglašava da je na putu ka kolima Hitne pomoći njena majka već počela buncati, da je gubila svest i dah.

Ja odgovorno tvrdim da je meni majka umrla ovde na stepenicama”, zaključuje ćerka prve žrtve korone u Sarajevu.

U kolima je videla da majka nema puls, pa je pokušala da je reanimira masiranjem srca. Kada su došli pred bolnicu, bolničari ništa više nisu mogli da urade.

“Niko nije iz firme testiran, sekretarica koja je radila kod moje majke u firmi nije isto testirana, iako su mediji pisali da je pozitivna na koronu. Nije testiran niko od njenih kontakta”, rekla su deca i naglasila da je i njima prvo rečeno da im je majka negativna na koronu, da bi iz medija saznali da je ipak umrla od kovida19.

Tek juče porodici su javili da je majčino telo u mrtvačnici na Barama, ali da ne znaju šta da rade

Tužiteljka je naredila obdukciju, ali u Barama odbijaju jer su rekli da nemaju opremu i da ne znaju kako dalje da rade.

Telo će biti sahranjeno tek posle obdukcije.

IZVOR: Preokret Foto: Printscreen/FaceTV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top