DESETKOVANA ZENIČKA BOLNICA: Pacijent sa koronom danima ležao bez dijagnoze, otjerao sve ljekare sa dva odeljenja u izolaciju!

Pacijent iz Zenice kojem je večeras potvrđen koronavirus u proteklim danima promijenio je dva odjela u Kantonalnoj bolnici Zenici, a svi ljekari s ovih odjela s pacijentima idu u izolaciju, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako Klix.ba saznaje radi se starijem pacijentu koji je imao operaciju u Centru za srce u Tuzli nakon čega se vratio u Zenicu na postoperativnu njegu.

U četvrtak je bio smješten na odjel pulmologije, a jučer na odjel konorarnog zbog čega će, prema riječima direktora Kantonalne bolnica Zenica Rasima Skomorca, svi ljekari i pacijenti ići u izolaciju.

Pacijent iz Zenice koji je zaražen u Centru za srce u Tuzli, sutra će biti prebačen na odjel zaraznog u izolaciju. Drugi pacijent kod kojeg je večeras potvrđen koronavirus iz Zavidovića također je bio u kontaktu s medicinskim osobljem sa zaraznog te će i ti ljekari biti u izolaciji, a bit će podvrgnuti i testiranju.

U toku je i sjednica Kriznog štaba ZDK koji razmatra o ovom događaju te poduzimanju svih mjera koje imaju za cilj sprječavanje širenja zaraze.

Medicinske sestre i tehničari su smješteni u kućnu izolaciju, a doktori su smješteni u izolaciju u Studentskom centru Zenica.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da se mora ostati solidarno i disciplinovano. Dodao je da je davanje netačnih informacija zdravstvenim radnicima učestalo te da to može izazvati veliku katastrofu.

“Na području kantona do sad je uradilo tačno koliko je trebalo. Svako ko je imao simptome je testiran. Ovo je drugi stepen ozbiljnosti od koronavirusa i u budućem periodu bit će više testiranja. Niko neće biti testiran iz straha i trebamo imati povjerenja u struku. Zdravstveni sistem je stabilan, napravljena je konsolidacija. Uspjeli smo napraviti premosnice. Neće biti manjka ljekara, na sve smo spremni odgovoriti”, izjavio je Jupić.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da je u izolaciji 45 osoba.

Ovo je kako je rečeno scenario koji se očekivao da će se desiti.

“Znate da se radi o pacijentu koji je došao iz Centra za srce iz Tuzle. Jučer nakon saznanja smo poduzeli aktivnosti, preraspodijelili smo i stavili u izolaciju 45 osoba, svi koji su imali kontakt. Unutar Internog odjela smo izolirali i pacijente i bit će praćeni. Bit će testirani kako struka bude nalagala. Unutar samog Internog odjela zbog ‘ispadanja’ doktora i sestara iz pogona smo napravili preraspodjelu rada. Sve smo poduzeli na vrijeme”, kazao je Skomorac.

Dodao je da testovi nisu još urađeni, da je rano te da svjetska struka kaže da bi trebali biti testirani nakon 5-6 dana, kako ne bi dobili netačne rezultate.

“Još niko ne može identifikovati ko je nulti pacijent, da li je on ili neko drugi u Tuzli, sada se moramo nositi s posljedicama”, dodao je Skomorac.

Infektolog Ednan Drljević je kazao da pacijenti imaju težu kliničku sliku i da se nalaze na kiseoničkoj potpori. Pojasnili su da se radi o starijim pacijentima koji imaju aritmije, upalu pluća te da su najviše ugroženi zbog svojih bolesti.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je pojasnio da su analizirali sve što se dogodilo te da će on kao premijer staviti sve resurse Vlade ZDK na raspolaganje.

“Trenutno nam nije ništa poslano, ali imamo uvjeravanje da će s Federalnog nivoa doći novac i to za KBZ 1,5 miliona i novac za domove zdravlja. Poslali smo specifikacije i očekujemo konačno rješenje po tom pitanju”, kazao je Ganić.

Arnel Isak, komandant Kantonalne civilne zaštite ZDK, je kazao da se kanton i BiH prvi put susreće s ovom situacijom te da sve odluke donose u interesu građana kantona.

Klix.ba/Preokret, Foto:YouTube


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top