DRAMATIČAN APEL: Meštani sela između Srbije i Bosne zbog epidemije ne mogu kod doktora ni po lekove

Čardak ni na nebu ni na zemlji ovih dana jeste selo Mokronozi koje iako pripada opštini Rudo u BiH, mnogo je bliže Priboju i zato većina meštana ima srpsko državaljanstvo, a samim tim i njihovi zdravstveni kartoni otvoreni su  u pribojskom Domu zdravlja.

„Mi smo naše živote vezali za Srbiju, tamo zarađujemo koru hleba i lečimo se. Sada ne možemo nigde. Niti možemo uzeti namirnice, niti nam ih ko može doneti.  Ponekad ih neko donese do graničnog prelaza, a mi ih preuzmemo, to je jedino“, izjavio je za RINU meštanin Radoje Bogdanović.

U Mokronozima veliki broj stanovnika čine stari i bolesni ljudi, pa su mnogi uplašeni ukoliko dođe do smrtnih slučajeva, da neće moći po svim običajima sahraniti pokojnike.

„Totalno smo odsečeni. U Priboju primamo penziju, imamo pravo na lečenje, kupujemo hrani i za nas i za stoku. Makar samo jedan dan kad bi imali mogućnost da pređemo do Priboja, to bi nam mnogo značilo“, kaže Milosav Milanović koga od graničnog punkta  sa Srbijom deli samo pola kilometra, a od Rudog čak trideset.

MEŠTANI SELA U BiH VEZANI ZA SRBIJU: Dnevno prelaze 12 rampi da bi došli na posao ili posetili doktora

Mlađi stanovnici koji u većini slučajeva rade u Priboju, uplašeni su da će izgubiti svoja radna mesta i tako doći na rub egzistencije.

„Plata nam je jedini izvor prihoda i zato ne znam šta ćemo ako muž ostane bez posla“, rekla je Mika Radović.

Selo Mokronozi iako administrativno pripada BiH, praktično je prigradsko naselja Priboja od kog je udaljeno samo kilometar, ali i pored toga su do sada prilikom svakodnevnog funkcionisanja morali da pređu čak 12 međudržavnih rampi.

Izvor: Rina Foto: Rina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top