“BOLJE UMRETI NA NOGAMA”: Bjelorusi igrali fudbal i ovog vikenda, Lukašenko: Ovdje nema virusa, pijte votku!

Fudbalsko prvenstvo Bjelorusije nastavljeno je uprkos pandemiji koronavirusa, zbog koga je taj sport, ali i svi drugi zaustavljen širom svijeta. Većina evropskih zemalja je u karantinu, a predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije zabrinut. Čak je građanima predložio da piju votku kako bi se borili protiv bolesti.

Bjeloruska Premijer liga je za vikend završila drugo kolo.

Lokalni derbi igran u subotu FK Minsk – Dinamo Minsk privukao je pažnju, a na stadionu u prijestonlici Bjelorusije bilo je tri hiljade navijača.

“Tako se dogodilo da je ovaj derbi bio praktično jedina zvanična fudbalska utakmica u tom trenutku na zemlji”, navodi se u izvještaju Dinama poslije poraza od gradskog rivala rezultatom 3:2.

Bjelorusija ima manje od 100 slučajeva zaraženih koronavirusom, a mrtvih nema u ovoj državi koja ima oko devet i po miliona stanovnika.

Fudbalski savez Bjelorusije je saopštio da je preuzeo mjere predostrožnosti kako bi se omogućile utakmice.

“Preduzeli smo sve mjere koje preporučuje ministarstvo sporta. Svi koji su u kontaktu sa navijačima su snabdjeveni rukavicama”, izjavio je portparol Saveza Aleksadar Alejnik.

Nastavak bjeloruskog prvenstva osigurala je emitovanje utakmica uživo u 10 zemalja.

Portparol Dinamo Minska je rekao da se nada da će međunarodna pažnja pomoći igračima tog kluba da postanu odgovorniji nakon dva poraza na početku takmičenja.

Pored bjeloruskog prvenstva, utakmice nacionalnog prvenstva na svetu su se ovog vikenda igrali samo još u Nikaragvi.

Tokom vikenda je osim toga igrano nekoliko prijateljskih utakmica.

Većina evropskih zemalja je u karantinu, a predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije zabrinut. Čak je građanima predložio da piju votku kako bi se borili protiv bolesti.

“Apsolutna je glupost zatvarati državne granice. Panika nam može nauditi više od samog virusa,” kazao je Lukašenko.

Predsjednik je predložio da umjesto panike, njegovi građani trebaju piti votku, dva puta nedeljno odlaziti u saunu i da nastave da rade na svojim farmama jer “traktor može sve da izliječi”.

“Bolje je umrijeti stojeći nego živjeti na koljenima”, rekao je u subotu lokalnoj televiziji nakon hokejaške utakmice. “Ovdje nema virusa. Ne vidim ih,” poručio je Lukašenko.

Izvor: N1 Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top