IGUMAN MANASTIRA ZAVALA SE OGLUŠIO NA DRŽAVNE MJERE: Policija reagovala zbog masovnog okupljanja u vrijeme pandemije

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zatekla je danas u manastiru Zavala u opštini Ravno oko 120 osoba da prisustvuju liturgiji, iako je Krizni štab HNK donio strogu naredbu o zabrani okupljanja, te će zbog ovoga biti podnesene prijave protiv odgovornih osoba u manastiru, saznajemo iz MUP-a HNK.

Isti izvor navodi da je najveći broj osoba koje su prisustvovale liturgiji bio sa područja Trebinja gdje su takođe uvede oštre mjere i zabrane okupljanja i kretanja.   

Monasi manastira Zavala na čelu sa igumanom Vasilijem Kopitićem tako su se oglušili na odluke nadležnih crkvenih i državnih vlasti služeći liturgiju u prisustvu vjernika različite životne dobi.

U saopštenju episkopa zahumsko-herecgovačkog i primorskog Dimitrija od 21.3. jasno je navedeno da će se vjernici moći pričestiti nedjeljom u devet hramova na području eparhije.

“U ostalim hramovima na području naše Eparhije sve dok traju vanredne mjere Vlade Republike Srpske bogosluženja neće biti. Monasi u manastirima će nastaviti sa redovnim bogoslužbenim životom, moleći se, kao i svi mi, za spasenje čitavog svijeta i prekraćenje ove narastajuće zarazne bolesti, ali bez prisustva vjernika.

Zvona sa svih sabornih i manastirskih hramova će zvoniti svakoga dana u 12 časova i sve nas pozivati da se dodatno i zajednički, u svojim domovima, pomolimo za sve bolesne, i podsjetiti nas: „da u svojim molitvama u ove dane Časnoga Posta ne zaboravimo na sve one koji su zaraženi, naročito one čije je stanje teško ili kritično. Molimo se za sve njih, njihove porodice i prijatelje, kao i za sve medicinsko osoblje koje širom svijeta pruža primjer žrtve, saosjećanja i ljubavi“, navedeno je u saopštenju vladike Dimitrija.

Odmah nakon toga, vodeći se mjerama koje je donijela Vlada Republike Srbije,  Sveti arhijerejski sinod saopštio je da će se liturgije služiti bez vjernika.

Srpska pravoslavna crkva će primijeniti sve preporuke, saopštio je Sveti arhijerejski sinod povodom najnovijih preporuka Vlade Srbije da se, radi suzbijanja koronavirusa, vjerski obredi na otvorenom i u verskim prostorima vrše bez prisustva vernika.

“Crkva neće prekidati služenje svete liturgije niti prestati da pričešćuje vernike jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere u Boga živoga“, navodi se u soapštenju.

Iz Sinoda su pozvali sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donijela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti arhijerejski sinod.

Od virusa korona u BiH je do danas poslijepodne registrivano 327 zaraženih osoba, od čega 200 u Republici Srpskoj.

U istočnoj Hercegovini, na sreću nije registrovan još nijedan slučaj, ali u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje se nalazi i manastir Zavala zaraženo je 44 ljudi.

Srpska.info/Preokret, Foto: Wikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top