VALENTIN INZKO: MMF bi u ovoj krizi za BiH mogao izdvojiti 150 miliona eura

Imali smo danas jedan veliki sastanak gdje je bilo više od 50 učesnika. Tamo su bile sve države koje su članice PIC-a i iznenadit ćete se koliko će BiH dobiti pomoći.

Ono što sam čuo od predstavnika MMF-a, Bosni i Hercegovini će se na raspolaganje staviti 150 miliona eura, a ako budu povoljni uslovi, ako se naiđe na podršku vlada, ta suma bi se mogla i povećati, otkrio je za N1 visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko.

Kako ste, jeste li zabrinuti?

Dobro sam, ne mogu se žaliti. Mislim da je cijela populacija zabrinuta, vidimo šta se dešava u Italiji i Španiji. Moramo poštovati šta kaže struka. Naravno da se bojim, svako voli život. Imao sam gripu i onda je došla epidemija i malo sam se uplašio. Ja sam u rizičnoj grupi ljudi koji imaju 70 godina. U izolaciji sam već tri sedmice, jako pazim. Sve što kažu stručnjaci – radim. Nadam se da će sve dobro završiti, kako za mene i porodicu, tako i za građane Bosne i Hercegovine.

Budžet na državnom nivou prioritet je za zaustavljanje korona virusa, saopšteno je iz OHR-a. Zašto?

Apsolutno je prioritet i znate da se budžet nije mijenjao osam godina. Prije osam godina nije bilo izbjeglica, nije bilo epidemije… znači ovaj budžet se mora adaptirati i mijenjati, privremeni budžet se ne može mijenjati. Jučer je Brčko usvojilo budžet za ublažavanje posljedica od virusa i oni su stavili na raspolaganje 40 milion. Distrikt je to uradio znači mora država isto i mnogo više. Ako BiH usvoji budžet onda će to biti i signal da međunarodna zajednica reaguje i pošalje pomoć.

Jeste li tražili pomoć za BiH, poput ambasadora Sattlera?

Imali smo danas jedan veliki sastanak gdje je bilo više od 50 učesnika. Tamo su bile sve države koje su članice PIC-a i iznenadit ćete se koliko će BiH dobiti pomoći. Tu je bio MMF koji je rekao da će BiH staviti na raspologanje veliku sumu novca. Međunarodna zajednica neće zaboraviti BiH. Ono što sam čuo od predstavnika MMF-a, Bosni i Hercegovini će se na raspolaganje staviti 150 miliona eura, a ako budu povoljni uslovi, ako se naiđe na podršku vlada, ta suma bi se mogla i povečati. Na sastanku su bili i UN, WHO, EU i morate znsti da se BiH neće zaboraviti.

Vijesti.ba, Foto: ohr.int

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top