MIGRANTI U SRBIJI SE PRIDRUŽILI BORBI PROTIV VIRUSA: Šiju maske i nude lekarsku pomoć ugroženima (FOTO)

Migranti smešteni u prihvatnim centrima u Srbiji žele da pomognu državi koja ih je primila. U tri centra šiju se maske, a među migrantima ima i medicinara koji nude svoju stručnu pomoć, kaže direktor Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Maske se šiju u centrima u Bujanovcu, Adaševcima i Krnjači, kaže Cucić, i dodaje da su prve količine poslate javnim službama kojima je takva zaštita najpotrebnija.

“Drago mi je da su počeli da rade, nije bitno o kojoj količini maski je reč. Bitno je da su oni pokazali tu vrstu potrebe i da imaju čime da se zanimaju”, konstatuje direktor Komesarijata.

VREDNI MIGRANTI: Šiju maske u tri prihvatna centra

Dodaje da je proizvodnja maski počela tamo gde je bilo mašina i tehničkih mogućnosti, a ukoliko se to obezbedi i ostalima, od ukupno 17 prihvatnih centara, spremni su da krenu u akciju.

“Ako stignu mašine, nije nikakav problem da se organizujemo, imamo ih dosta koji bi mogli to da rade”, napominje Cucić.

Migranti smešteni u prihvatnom centru Bujanovac uputili su pismo Vladi Srbije u kojem navode da se, u znak zahvalnosti srpskom narodu, stavljaju na raspolaganje srpskoj Vladi i narodu u borbi protiv koronavirusa.

ZA ČOVEČANSTVO: Ruku pod ruku u zajedničkoj borbi

Među nama ima bolničara, radnika, farmera, ali smo svi pre svega ljudi koji nude svaku vrstu pomoći za koju Vlada smatra da je potrebna – od medicinske, preko raznošenja robe ljudima u karantinu, do čišćenja ulica”, poručili su migranti.

Direktor Komesarijata, ipak, napominje da će oni teško biti angažovani u nekim drugim institucijama, mimo svog dobrovoljnog rada u prihvatnim centrima, pošto bi trebalo ispoštovati i procedure, poput nostrifikacije diploma.

“Dobro je i ovako, dobro je da pomažu i ovaj naš sistem”, ističe Cucić.

Dodaje da se u centrima poštuju sve propisane procedure i da su se migranti sami organizovali kako bi održali red i propisanu izolaciju.

Izvor: Nova.rs Foto: Komesarijat za izbeglice

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top