INTERVJU, NOAM ČOMSKI: Ovo je ključni trenutak u ljudskoj istoriji (VIDEO)

Noam Čomski, jedan od najvećih mislilaca današnjice, kazao je da je koronavirus “veoma ozbiljan”, ali da “moramo da imamo na umu da nam se približavaju još dvije veće prijetnje”.

“Jedna je ona od nuklearnog rata, a druga globalno zagrijavanje. Koronavirus je užasan i može da ima zastrašujuće posljedice, ali biće oporavka. A poslije ove dvije prijetnje oporavka nema”, kazao je Čomski u razgovoru sa Srećkom Horvatom iz DiEM.

Čomski vjeruje da izvor krize leži u krahu tržišta i neoliberalnoj politici koja je pojačala duboke socio-ekonomske probleme.

“Znalo se već duže vremena da ovakva pandemija može da se desi, i znalo se da će to biti pandemija koronavirusa, modifikacija onoga što smo vidjeli sa SARS-om. Mogli su da rade na vakcinama, da razvijaju zaštitu od potencijalne pandemije, i sa manjim modifikacijama već danas bismo imali vakcinu”, kaže Čomski.

“Ali mnogo je veći profit u pravljenju nove kreme za tijelo nego u pronalaženju vakcine. Neoliberalna kuga je sve blokirala.”

Čomski podsjeća da su svi znaci upozorenja bili tu.

“Nismo obraćali pažnju na informacije. Kina je 31. decembra obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Kineski naučnici ubrzo su izolovali virus. Zemlje u tom dijelu planete su počele nešto da rade. U Evropi se to dogodilo makar donekle. Njemačka ima pouzdani bolnički sistem i mogla je da uradi nešto za sebe. Neke druge zemlje su ignorisale upozorenja, prije svih Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.”

Čomski smatra ima prostora za optimizam.

“Postoji mogućnost da će se ljudi organizovati, da će raditi na boljem svijetu, ali i taj svijet će se suočiti sa velikim problemima. Ovo je ključni trenutak u ljudskoj istoriji, jer je vrijeme da spoznamo duboke mane svijeta, disfunkcionalne karakteristike čitavog sistema, koji mora da se promijeni. Ovo je znak upozorenja i lekcija koju moramo da naučimo.”

Pogledajte ceo intervjua sa Noamom Čomskim…

Izvor: DiEM Foto: Youtube/On Concact

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top