PRVE OBOLELE ŽIVOTINJE: Sedam (7) tigrova i lavova u Zoo vrtu u Njujorku pozitivno na koronu! (FOTO)

Koronavirus inficira Njujorčane svih pruga!

Četvorogodišnji malajski tigar u zoološkom vrtu Bronks u Njujorku testiran je pozitivno na virus COVID-19 nakon prvog simptoma – suvog kašlja, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu divljih životinja.

Ovo je prva inficirana životinja u SAD-u ili bilo gde, izjavili su državni zvaničnici i zoološki vrt.

Vjeruje se da je pomenuti tigar i šest drugih tigrova i lavova koji su takođe oboljeli, inficirali zaposleni u zoološkom vrtu, saopštilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.

„Nadia, četvorogodišnja malajska tigrica, obolela je od virusa COVID-19. Ona, njena sestra Azul, dva amurska tigra i tri afrička lava takođe imaju suv kašalj i očekuje se da će se svi oporaviti“, navedeno je u saopštenju.

Dijagnozu je potvrdila “Nacionalna laboratorija za veterinarske usluge u Ajovi.

„Iako su izgubile apetit, mačke u Bronks Zoološkom vrtu se inače dobro snalaze pod veterinarskom negom i vedre su, budne i interaktivne sa svojim čuvarima“, kaže se u saopštenju. “Nije poznato kako će se razvijati ova bolest kod velikih mačaka, jer različite vrste mogu različito reagovati na nove infekcije, ali nastavićemo ih pažljivo pratiti i predviđati potpuno oporavak.”

Nijedna druga mačka u zoološkom vrtu, uključujući leoparde, geparde i pume, nije pokazala simptome, saopštilo je društvo.

Zvaničnici zoološkog vrta rekli su da se nadaju da će Nadijina dijagnoza „osigurati da će svo znanje koje steknemo o COVID-19 doprineti svetskom razumevanju ovog novog koronavirusa.“

Zoološki vrt je zatvoren od 16. marta zbog širenja virusa.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti životinje mogu da se zaraze koronavirusom, ali naučnici ne veruju da mogu da ga šire na ljude.

U Sjedinjenim Državama nema dokaza koji bi sugerisali da bi bilo koje životinje, uključujući kućne ljubimce, stoku ili divlje životinje, u ovom trenutku mogle biti izvor zaraze COVID019 “, prema CDC.

„Međutim, s obzirom da sve životinje mogu nositi klice koje ljude mogu učiniti bolesnima, uvek je dobra ideja da se praktikuju zdrave navike kod kućnih ljubimaca i drugih životinja“, napominje agencija.

Izvor: NY Post Foto: Julie Larsen Maher/Bronx Zoo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top