NA DAN NACISTIČKOG BOMBARDOVANJA: Beograd je večeras zasvetleo u nemačkim bojama u znak solidarnosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U znak solidarnosti i podrške Beograd nastavlja akciju osvetljivanja glavnih gradskih simbola u bojama zastava država koje su najviše pogođene virusom korona.

Ove večeri Beograd je svetleo u bojama zastave Nemačke, objavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

Mosta na Adi, savski i Brankov most, palata Albanija, fontana na Slaviji i Narodna skupština večeras su bili prebojeni bojama zastave Nemačke.

kao podrška narodu Italije zbog Covida-19 simboli Beograda su 19. i 20. marta bili osvetljeni u bojama italijanske zastave, a 21. i 22. marta svetleli su nacionalnim bojama Kine, u znak zahvalnosti kineskom narodu za podršku i pomoć koju pruža Srbiji. Na isti način podrška je biti pružena narodu Irana 25. i 26. marta i narodu Francuske 27. i 28. marta.

Avijacija Trećeg Rajha bombardovala je Beograd 6. aprila 1941, što je označilo početak invazije na Jugoslaviju.

Deset dana ranije Kraljevina Jugoslavija je pristupila paktu sa Silama Osovine. Usledili su protesti u zemlji i državni udar kojim je sa vlasti svrgnut knez Pavle. Zemlja se približila zapadnim Saveznicima, i to u trenutku kada je Hitler nameravao da započne Operaciju Barbarosa protiv Sovjetskog Saveza. Hitler je lično, 27. marta, doneo odluku da se bombarduje Beograd i okupira Jugoslavija. Izvršenje zadatka je povereno 4. vazdušnoj floti pod komandom pukovnika Aleksandera Lera. Operacija bombardovanja Beograda imala je tajni naziv „Strašni sud” (nem. Strafgericht)

Preokret, Foto: Facebook arhiv Gorana Vesića


Share.

Leave A Reply