UBISTVO SRPSKOG NARKO-BOSA U KOLUMBIJI: Poteru za Stanimirovićevim pajtosom otežava korona

Posle ubistva srpskog državljanina Dejana Stanimirovića (45), zvanog “Markos”, u Kolumbiji, tamošnji istražni organi i mediji i dalje pokušavaju da rasvetle sve detalje okršaja u kome su stradali vođa balkanskog narko kartela i stari znanac kolumbijske vojske i policije i strah i trepet za lokalno stanovništvo Hoser Rivera, poznatiji kao “Soldato”.

Policija je u potrazi i za Stanimirovićevim saputnikom, takođe državljaninom Srbije.

Kako je saopštio šef policije pokrajine Meta, pukovnik Gustavo Berdugo Garavito, do pucnjave unutar Riverine vile, a kasnije prvo teškog ranjavanja  i ubistva došlo je posle napete atmosfere između prisutnih posle obilne upotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Pukovnik Garavito, kako su preneli mediji u Kolumbiji, objasnio je da je policijska patrola 31. marta u ranim jutarnjim časovima u blizni vile bivšeg šefa paravojnih formacija Rivera zatekla stranca svog u krvi, koji je imao prostrelnu ranu na donjoj vilici. On je domah prebačen bio u lokalnu bolnicu u Guamalu, a zatim i u bolnicu Vilavićencio, gde je i preminuo.

Takođe, list El Tiempo navodi i nove detalje o tome kako su stradali policajci Armando Esteban Rodrigez Gomez i Džon Hairo Reies Pena, koji su prvi stigli do vile prateći krvave tragove. Dok su oni izlazili iz sivog policijskog kombija registracije OCM713 na njih je iz vile otvorena vatra i oni su ubijeni pored vozila.

Dodatno policijsko pojačanje, koje je posle ubistva dvojice policajaca upalo u vilu na podu su pronašli Riverino telo kako leži na stomaku. Na njegovim leđima bile su vidljive dve ulazne rane od hitaca ispaljenih iz pištolja.

Za sad nema informacija i detalja kako je bivši komandant ozloglašene paravojne formacije, koja je ubijala seljake po provinciji Meta stradao i da li je Stanimirović pucao na svog poslovnog partnera ili je stradao bežeći od policije tokom vatrenog obračuna.

Policija u četvrti La Floresta u Guamalu gde se nalazila vila komandanta “Soldata”, koji je 2016. preživeo atentat kad je bio prebacivan iz jednog zatvora u drugi, pronašla dugo i kratko vatreno oružje. Policajci su tako zaplenili jednu pušku, jednu sačmaricu, četiri pištolja kalibra 9 mm, revolver kalibra 38, prazno oružje kalibra 9 mm, tip nije saopšten, 6 okvira sa municijom različitog kalibra i 147 komada municije za sačmu i pušku.

U policijskoj akciji uhapšeno je i pet osoba, koje su izvedene pred istražnog sudiju, koji im je odredio meru kućnog pritvora. Sudija je svoju odluku o kućnom pritvoru obrazložio razlogom da su zatvori u Kolumbiji puni i da postoji opasnost od širenja koronavirusa.

Podsetimo, kolumbijski mediji pišu da je za ubijenim Dejanom Stanimirovićem (45) zvanim Markos tragalo više od 30 evropskih policija zbog ključne uloge u snabdevanju tržišta Evrope i Rusije kokainom, kao i da je bio na listi EUROPOL- a.

Takođe, tamošnji mediji tvrde da je on zapravo bio šef “Balkanskog narko kartela”, koji je u ovu južnoameričku zemlju stigao u decembru prošle godine uz još jednog neimenovanog srpskog državljanina i posrednika iz Dubaija čija imena niko ne navodi, ali se zna da je policija u intenzivnoj potrazi i za njima. Prema dostupnim podacima, nema dokaza da su napustili Kolumbiju. Mediji se pozivaju na izvore iz istrage koji tvrde da je Stanimirović u Riverinoj vili proveo 11 dana i da je sa njim utvrđivao rute za transport kokaina iz Kolumbije ka Evropi. Navodno, on je trebao da krene nazad put Evrope, ali je zbog pandemije koronavirusa i prekida vazdušnog saobraćaja u svetu, kao i zabrane kretanja u Kolumbiji ostao zarobljen u ovoj zemlji.

Prema pisanju medija kolumbijska policija tek treba da u saradnji sa američkim i evropskim kolegama analizira kretanje Stanimirovića pre dolaska u Kolumbiju i sve njegove kontakte sa tamošnjim kriminalcima, a intenzivno se radi i na potrazi za drugim državljaninom Srbije koji je u ovu zemlju došao sa Stanimirovićem.

Istina, mediji spekulišu da je zbog brojnih mera ograničenja usled pandemije koronavirusa i rad policije otežan pa se pretpostavlja da bi saputnik  Dejana Stanimirovića, kome ne saopštavaju identitet, mogao biti sakriven kod nekog od tamošnjih vođa kartela.

Izvor: Nova.rs Foto: Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top