SENAT UNIVERZITETA U BEOGRADU ODLUČIO: Puna podrška Vukašinu Milićeviću

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno podržao doc. dr Vukašina Milićevića, i izrazio zabrinutost zbog celokupne situacije.

Podsetimo, Sveštenik Vukašin Milićević je samo dan posle učešća u poslednjoj emisiji „Utisak nedelje“ odlukom svog nadležnog arhijereja – patrijarha srpskog Irineja – višestruko kažnjen – zabranjeno mu je svako pojavljivanje u medijima i na društvenim mrežama, suspendovan je sa svešteničke dužnosti i stavljen je na Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Milićević je o ovoj odluci obavestio Senat UB, a rektorka to prenela članovima Senata i napomenula da su u zaštitu docenta PBF stali studenti koji su započeli potpisivanje peticije.

Među potpisnicima je oko 80 studenata PBF i 420 sa drugih fakulteta Beogradskog univerziteta, koji su pružili podršku Milićeviću i slobodi govora.

Rektorka je kazala da ovakav format sednice u uslovima vanrednog stanja nije pravo mesto za opširnu diskusiju o ovoj temi, ali da Senat nije mogao da je preskoči zbog eksplicitne zabrane slobode govora, koja je izrečena članu akademske zajednice Beogradskog univerziteta.

Ona je rekla da ne želi da otvara teme koje su u nadležnosti SPC, ali je podsetila na odredbu Kodeksa profesionalne etike UB koji jasno definiše da članovi akademske zajednice imaju pravo da nastupaju javno i da iznose svoje stavove.

– Moramo imati uslove na Univerzitetu da svi članovi akademske zajednice pod istim uslovima mogu da nastupaju javno. Kao akademska zajednica moramo biti zabrinuti pomenutim dešavanjem, ali ni na koji način ne želimo da se to shvata kao mešanje u unutrašnje stvari SPC – poručila je rektorka Popović.

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović je kazao da bi Senat o ovom pitanju trebalo da se oglasi odmerenim saopštenjem.

– Situacija je takva da našeg kolegu docenta Milićevića na neki način treba zaštititi i dati mu prava koja ima svaki član našeg univerziteta, ne mešajući se u neke druge odluke i poštujući koliko je moguće specifičnosti PBF, rekao je Kuzmanović.

Rektorka je potom dala reč dekanu PBF Zoranu Rankoviću, napominjući da njemu nije verifikovan mandat jer taj fakultet nije ispunio obaveze koje ima prema Univerzitetu, ali da je pozvan da prisustvuje Senatu zbog aktuelnih dešavanja u okolnostima vanrednog stanja. Ranković je pojasnio da je Milićeviću zabrana javnog istupanja i sveštenosluženja izrečena kao svešteniku, a ne kao profesoru PBF, te da Fakultet sa tim nema nikakve veze.

– To je odnos jednog sveštenoslužitelja sa nadležnih arhijerejom, tako da smatram da PBF nema nikakve ingerencije da bilo šta predlaže patrijarhu kao nadležnom arhijereju, a još manje bi imalo smisla da Senat daje neko mišljenje o tome, jer je to stvar koja se tiče crkve – rekao je Ranković.

Rektorka je replicirala da je, kada je reč o javnom istupanju, teško razdvojiti šta je neko rekao kao profesor, šta kao pojedinac, a šta kao stručnjak i da se ne može raspolutiti. Dodala je da većina profesora PBF ima i profesorsko i svešteničko zvanje i da je te dve stvari teško razdvojiti.

Zamolila je Rankovića za razumevanje, ali je naglasila da Univerzitet mora da izrazi zabrinutost što se pomenute stvari dešavaju.

Na to se nadovezao profesor Kuzmanović, koji je, čitajući odluku patrijarha, rekao da u njoj ne piše eksplicitno da se zabrana javnog nastupa izriče Milićeviću kao svešteniku već se iz dopisa može protumačiti da mu je to zabranjeno i kao docentu, što, kako je ocenio, ne bi bilo u redu.

Sveštenik Milićević (1982) rođen je u Beogradu, gde je na PBF stekao zvanje doktora nauka – doktorirao je na dogmatici, a na Filozofskom fakultetu ima master na Grupi za istorij u.

Kako sazajemo, Senat Univerziteta će se uskoro ovim povodom oglasiti saopštenjem.

Preokret, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top