NAUČNO ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Mačke mogu da se zaraze koronavirusom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mačke mogu da se zaraze novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, potvrđuje nedavno objavljeno istraživanje koje je podstaklo Svetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prenosa virusa između čoveka i kućnih ljubimaca.

Prema studiji čiji su rezultati objavljeni na internet stranici časopisa “Science”, i feretke se mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji izaziva bolest Covid -19.  

Psi, kokoške, svinje i patke nisu potencijalni  kandidati za zarazu tim koronavirusom, zaključili su naučnici  nakon dvomesečne studije.  

Veruje se da se SARS-CoV-2 proširio na ljude sa slepih miševa. Osim nekoliko slučajeva zaraze mački i pasa, do sada nema nekih dokaza da kućni ljubimci mogu biti kliconoše.  

Nedavno testiranje pokazalo je da je tigrica u zoološkom vrtu u  njujorškom Bronksu, koja je pored suvog  kašlja izgubila i apetit nakon kontakta sa zaraženim čuvarom, pozitivna na koronavirus.  

Istraživanje sprovedeno u Kini u januaru i februaru pokazalo je da su mačke i feretke vrlo podložne zarazi virusom kad su naučnici pokušali da ih zaraze unošenjem virusa putem nosa.  

Otkrili su i da mačke mogu zaraziti jedna drugu respiratornim kapljicama. Zaražene mačke su imale virus u usnoj šupljini, nosu i tankom crevu, a mačići izloženi virusu velike lezije na plućima, nosu i grlu.   “Otkrivanje SARS-CoV-2 kod mačaka trebalo bi uzeti u obzir u okviru napora u eliminaciji bolesti COVID-19 kod ljudi”, navode autori istraživanja.  

Kod feretki je virus otkriven u gornjem delu disajnih puteva ali nije izazvao teške simptome.  

Testiranje pasa na antitela pokazalo je da imaju manje izgleda da se zaraze, a svinje, kokoške i patke iako su bile izložene virusu, nisu ni u jednom slučaju bile pozitivne na virus.  

“To je i zanimljivo i nije previše iznenađujuće s obzirom na izvornu epidemiju SARS-a u kojoj su cibetke možda bile jedan od puteva prenosa epidemije virusa na ljude”, kaže Daniel Kurickes,  šef odeljenja za  zarazne bolesti iz bostonske bolnice ”Brigham and Women’s”.  

“Ovo istraživanje opravdava preporuke da ljudi koji boluju od Covida-19 treba da se izoluju ne samo od svih ukućana nego i od kućnih ljubimaca kako ne bi preneli virus na ljubimce, naročito mačke”, kaže on.  

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da će sada detaljnije proučiti ulogu kućnih ljubimaca u ovoj zdravstvenoj krizi.  

Epidemiolog SZO-a  Maria Van Kerkhove rekla je da na temelju dosadašnjih dokaza “nema razloga da se veruje da kućni ljubimci imaju ulogu u prenosu virusa na čoveka, ali čovek njih može da zarazi”.  

Glavni epidemiolog SZO-a Majk Rajan pozvao je ljude da se ne iskaljuju na životinjama zbog epidemije koja je pogodila čoveka.  

“To su bića koja zaslužuju da se prema njima postupa s poštovanjem i ljubaznošću. Oni su žrtve poput svih nas”, poručio Rajan.

Izvor: Hina/Reuters Foto: Pixabay

Share.

Leave A Reply