SVE SE ZNALO JOŠ U NOVEMBRU?: Američka vlada znala da slijedi katastrofalna pandemija i nije poduzela ništa


Američki obavještajci su još krajem novembra upozorili zvaničnike ove zemlje da zaraza koja se širi u regionu kineskog Wuhana mijenja način života i poslovanja i da predstavlja ogromnu prijetnju populaciji, piše portal abcnews.

Zabrinutost za ono što je postalo poznato kao globalna pandemija koronavirusa već je krajem novembra bila izložena u detaljnom obavještajnom izvještaju Nacionalnog centra za medicinske informacije (NCMI), a što je novinarima abcnews. preneto od strane dvoje uposlenika Centra koji su bili upoznati sa sadržinom dokumenta.

AMERIČKI SEKRETAR ODBRANE MARK ESPER PORIČE POSTOJANJE IZVJEŠTAJA

Izvještaj je bio rezultat analize podataka presretnutih na mreženim uređajima, kao i analize satelitskih fotografija. Zvaničnici su alaramirani jer je nekonrolisano širenje bolesti moglo predstavljati ozbiljnu prijetnju za američke vojne snage u Aziji, a koje su zavisne o NCMI mreži. Što dovoljno govori o tome da je američka vlada mogla još ranije mogla daleko ranije pokrenuti akciju u cilju ublažavanja, suzbijanja i pripreme za krizu koja je prijetila da američke građane ugrozi u vlastitoj državi.

“U analizi se zaključuje da bi se moglo raditi o kataklizmičnom događaju”, rekao je jedan od izvora za NCMI izvještaj. “Bio je podnesen više puta” Odbrambeno-obavještajnoj agenciji (DIA), Združenom štabu pentagona i Bijeloj kući. Pentagon je, međutim, izašao sa saopštenjem u kojem poriče da je ova procjena uopšte postojala. U članku se kaže da je brifiranje zvaničnika nastavljeno i tokom decembra, ali bez ikakvih rezultata.

NCMI izvještaj je, prema riječima istih informatorima bio dostupan svim zvaničnicima koji su imali ovlaštenje da mu pristupe. Nakon toga su, naravno, uslijedile i istrage drugih obavještajnih agencija, pri čemu se došlo do saznanja da je kinesko vodstvo znalo da je epidemija van kontrole, bez obzira što je skrivala krucijalne informacije od inostranih vlada i javnih zdravstvenih institucija.

Ne obazirući se na ova saznanja, američki predsjednik Donald Tramp je još 19. Februara imao samo riječi pohvale za način na koji se Kina nosila sa epidemijom.

“Siguran sam da se svojski trude”, rekao je Tramp novinaru Foxa u Phoenixu. “Oni rade, pa sagradili su posebnu bolnicu za sedam dana i sada grade još jednu. Mislim da će to sve proći odlično.” 

Vanredno stanje u Americi je, tako, proglašeno tek 13. marta i tek tada su sredstva federalne vlade odobrena za pomoć javnom zdravstvu kako bi se spriječila potpuna katastrofa.

Izvor: abcnews, Foto: yahoo.news


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top