95 MILIONA STANOVNIKA, A 0 MRTVIH OD VIRUSA: Šta svijet može naučiti od Vijetnama?

Kao zemlja koja nema niti jedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i može služiti kao primjer države koja je uspjela obuzdati pandemiju.

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja i stroge karantene te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Europu i Sjedinjene Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču sveučilišta Johns Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 milijuna stanovnika. 

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75 hiljada ljudi. Država je zasad provela više od 121 hiljada testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od covida-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu. 

Kidong Park, predstavnik WHO-a za Vijetnam, vjeruje kako je za njegov uspjeh ključno bilo rano djelovanje. 

„Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom siječnja, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini“, ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu covida-19 pod koje je brzo implementiralo nacionalni plan odgovora na krizu, dodaje Park. 

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo mjeriti u hiljadama. 

Vlade u svijetu uvode karantine da bi se bolje nosile s postojećim epidemijama. Vijetnam je to učinio kako bi spriječio nacionalnu krizu koja se može izbjeći. 

Velik dio vijetnamskog uspjeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu. 

Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Ngujen Ksuan Fuk nedavno je borbu protiv zaraze proglasio „proljetnom općom ofenzivom 2020.“, što je namjerna referenca na ključnu „Tet ofenzivu“ iz 1968.  koju je Viet Kong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je rezultirala povlačenjem američke vojske. 

Izvor: N1 Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top