“NIŠTA NIJE SLIČNO OVOM”: Dirljive ispovesti medicinskih radnika koji ispraćaju umiruće od kovida19

Dirljive ispovijesti medicinskih radnika iz užarenih područja pogođenih korona virusom obilaze svijet, a neke od njih dolaze iz američke savezne države Maryland. Duge smjene i scene koje slamaju srce su svakodnevnica u jednoj od bolnica u ovoj američkoj saveznoj državi, gdje najbližim članovima porodica nije dozvoljeno da posjećuju pacijente, piše Reuters.

Iako je naviknuta na teške situacije u svom poslu, medicinska sestra na intenzivnoj njezi Julia Trainor kaže kako je nedavno doživjela jednu od najtežih. Nakon što je spojila pacijentkinju na respirator, na telefon je pozvala njenog muža kojem nije dozvoljen ulazak u bolnicu, navodi Reuters.

“Nazvala sam ga na telefon i držala slušalicu na njenom uhu, rekao joj je da je puno voli, a ja sam joj obrisala suze”, priča Trainor. “Navikla sam da gledam jako bolesne pacijente i navikla sam na to da umiru, ali ništa nije slično ovom”, dodala je.

Prema zvaničnim podacima, od posljedica infekcije korona virusom u SAD-u umrlo je preko 26.000 pacijenata. Samo u Marylandu blizu 9.000 je potvrđenih slučajeva, a preko 260 je umrlo.

Izjave o iskustvima tokom pandemije korona virusa, medicinski radnici bolnice u Marylandu dali su za Reuters. Ova ustanova je uvela pravilo o zabrani posjeta kako bi se spriječilo dalje širenje virusa, ali to je značilo kako osoblje, osim medicinske pomoći, pacijentima mora pružiti i emocionalnu podršku.

“Najteži trenutak tokom smjene je gledati pacijenta koji boluje od COVID-a kako umire bespomoćno i bez članova porodice pored njega”, kaže Ernest Capandgan, medicinski tehničar.

Iako mole da vide svoje najbliže, članovima porodica to nije dozvoljeno.

“Jedan od najtežih trenutaka bio je gledati kako se član porodice od jednog pacijenta oprašta preko iPada”, govori Tiffany Fare, medicinska sestra. “Ne možete vidjeti svoje voljene, a onda oni više nisu tu”.

Osoblje koristi rijetke momente za kratak predah, a kolege “pokrivaju” jedni druge. Čak i 15-minutna pauza i izlazak na svjež zrak znači mnogo.

“Olakšavajuće je, samo taj svjež zrak”, kaže medicinska sestra u hitnoj službi, Cheryll Mack.

Svaka smjena završava na isti način. Doktori i ostatak osoblja skidaju zaštitnu opremu i odlaze na tuširanje prije nego dođu u kontakt sa članovima svojih porodica. Kako bi skrenuli misli, koriste različite metode, uz knjigu, radio, razgovoru s porodicom ili jednostavno borave u tišini.

“Noć je definitivno najteža jer konstantno mislite šta nosi naredni dan”, zaključuje Meghan Shehaan, medicinska sestra.

Inače, u SAD je u posljednja 24 sata preminulo 2.569 osoba od korona virusa i to je najveći broj smrtnih slučajeva u toj zemlji u jednom danu, saopštio je kasno sinoć Univerzitet Johns Hopkins.

Univerzitet je naveo da je od COVIDA-19 umrlo ukupno 28.326 ljudi.

U toj zemlji je inficirano 637.000 ljudi, dok je na korona virus testirano oko 3,2 miliona stanovnika.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će guvernerima prepustiti da sami donesu odluku o ublažavanju restrikcija u svojim državama, kada za to budu spremni.

Izvor: N1/Reuters Foto: REUTERS/Rosem Morton

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top