IZGUBLJENI U PREVODU: Šta je tačno rekao mađarski ministar – BiH ili Republika Srpska? (VIDEO)

Poseta mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Szijarta u drugi plan je ostavila vrednu donaciju koju je gost doneo u Banjaluku, a u centar pažnje nepravedno stavila prevoditeljicu i pitanje da li je napravila grešku u prevođenju govora.

Naime, svi mediji su juče preneli da je službeni prevodilac sve vreme Bosnu i Hercegovinu prevodila kao Republiku Srpsku. Međutim, preslušavanjem govora mađarskog ministra jasno se čuje da izgovara Boszniai Szerb Köztársaság tj. Bosanska Republika Srpska ili Republika Srpska u Bosni.

Tako da je prevoditeljica zapravo profesionalno uradila posao, za razliku od pojedinih medija koji su uz pompezne naslove preneli da je Szijarto govorio o Bosni i Hercegovani a da je prevoditeljica namerno prevodila kao RS.

“Za mene je velika čast što imam priliku da se sretnem s predsjednicom Vlade. Svojom posjetom želio sam da izrazim poštovanje koje Mađarska ukazuje Republici Srpskoj u Bosni i njenim građanima. Nama je potpuno jasno da i ova regija Zapadnog Balkana stoji pred velikim izazovima isto kao i Centralna Evropa. Mi smo također dobili pomoć od prijatelja i znamo koliko je ta pomoć važna. Pošto ste vi naši prijatelji, kada ste nam se obratili za pomoć za nas je bilo potpuno evidentno da ćemo vam je pružiti”, kazao je u svom govoru Szijarto.

No, to nije bila jedina greška službene prevoditeljice pa je još dva puta Bosnu i Hercegovinu prevela kao Republiku Srpsku.

“Nadamo se da će zaposleni u vašem zdravstvenom sistemu, ljekari i medicinsko osoblje uspješno koristiti zaštitnu opremu koju smo danas donijeli. Želim puno uspjeha predsjedniku Dodiku i RS u borbi s ovim teškim okolnostima, možete da računate na nas i mi ćemo vam biti u pomoću u svemu što možemo i u budućnosti. Poštovat ćemo vaše odluke, i smatramo da nemamo nikakva prava da se miješamo u unutrašnja pitanja Republike Srpske u Bosni”, kazao je Szijartov.

Press konfereciji osim Milorada Dodika i Petera Szijarta prisustvovala je i predsednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković. 

Konferencija za novinare nakon sastanka zvaničnika Srpske sa Sijartom#RTRS #RTRSVijesti

Posted by RTRS vijesti on Thursday, April 16, 2020

Izvor: Preokret/Klix.ba Foto: Printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top