SABINA ĆUDIĆ: Fijasko Vlade Federacije BiH, nema regije u Evropi da je sporije reagovala na korona virus!

Zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić govorila je za N1 o aktuelnoj borbi protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini, te političkim prilikama u državi kao posljedici pandemije.

Ne volim govoriti paušalno, ali bih govorila o kriterijima na osnovu kojih se donose procjene. Korektno je reći da je vrsta krize je globalno nezapamćena i ne nudi set mjera kako se nositi, postoje kriteriji“, istakla je Ćudić na početku.

Kazala je da se posmatraju tri kriterija, odnosno kategorije.

“Prvi kriterij je blagovremenost rekacije, vanredne okolnosti zahtijevaju brze odluke, s druge strane sami sadržaj mjera i u konačnici transparentnost vlada. U sve tri ove kategorije nažalost, Vlada FBiH je doživjela fijasko”.

Nema regije niti države u Evropi koji je sporije reagovao od Vlade FBiH i statistike su neumoljive. Ulazimo u drugi mjesec, treći, krize i nemamo jasne rokove, zakazane sjednice i datume. To ne uliva povjerenje građanima. Mjere su najsiromašnije ekonomske mjere u regiji i Evropi, pritome nejasno definisane. Sredstva se ne dodjeljuju transparentno i to ne uliva povjerenje“.

Kaže da se boji da je kriza prevelik zalogaj za trenutnu Vladu.

“Bojim se da je ova kriza prevelik zalogaj za ovu Vladu i bojim se da su pred nama jako teški mjeseci, ako ne i godine”.

Ja lično, nadam se i moje kolege, milsim da kada se desi jedna ovakva kriza, ove veličine, mi smo se stavili na raspolaganje da nesebično i bezrezervno pomognemo. Mi smo ukazivali na neke stvari i zaista se trudili da ovo ne koristimo politički i da budemo dio rješenja, a ne problema“.

“Teško je naći balans između traženja odgovornosti i insistiranju na konstruktivnosti”, kaže Ćudić.

Naša stranka je uputila određene amandmane, sutra očekuju odgovor.

Mi smo uputili amandmane i sutra ćemo imati odgovore od Vlade nakon sjednice. Ono što zabrinjava, dvije stvari nevezane za ekonomske mjere: obustava sudskih postupaka. Mi znamno da je sudska vlast na koljenima, eutanaziramo sudsku vlast. Drugi član jeste da će Vlada podnositi izvještaje parlamentu jednom godišnje. Govorimo o ogromnom fondu od milijardu KM i vlada će jednom godišnje podnositi izvještaj šta radi s tim novcem. Naši amandmani se tiču ove dvije stvari, ali i šireg spektra pomoći privrednicima“.

Dodala je da se opozicija trudi da interveniše kako bi se ublažile posljedice.

“Mi se kao opozicija trudimo da intervenišemo i reagujemo kako bi spriječili i ublažili posljedice. Amandmane su uputile i druge stranke a koji su korektni. Ovdje se ne radi samo o amandmanima Naše stranke i na tome insistiramo”.

Izvor: N1 Foto: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top