PRVI SA BALKANA: Makedonac se dobrovoljno javio za testiranje vakcine u Oksfordu

Prva osoba iz regiona Zapadnog Balkana koja će biti testirana na vakcinu protiv virusa Covid-19, kako je poznato, biće Makedonac Borko Andreevski, koji živi i radi u Velikoj Britaniji.

On će biti dobrovoljno testiran na vakcinu protiv virusa Covid-19.

Andreevski je za Tanjug potvrdio da se samoinicijativno prijavio s ciljem da pomogne da se svet izbori sa novim, opasnim virusom.

Kako je naveo, na osnovu izvršenih pregleda utvrđeno je da ispunjava uslove za testiranje.

„Sada očekujem da dobijem datum kada ću biti testiran, a nakon toga ću ići na šest pregleda tokom naredna tri meseca od vakcinacije“, kazao je Andreevski.

Inače, na univerzitetu Oksford danas počinje testiranje potencijalne vakcine protiv korona virusa na dobrovoljcima, dok istovremeno više od 80 naučnih timova širom sveta radi na razvoju takve vakcine.

Ministar zdravlja Velike Britanije Mat Hankok najavio je da će za rad na projektu oksfordski univerzitet dobiti 20 miliona funti, i da će za još jedan britanski projekat, na kojem je angažovan “Imperijal koledž” u Londonu, biti izdvojeno 22,5 miliona funti.

Dok Svetska zdravstvena organizacija ističe da će za razvoj bezbedne vakcine biti potrebno najmanje 12 do 18 meseci, naučnici u Oksfordu očekuju da već do septembra bude proizvedeno milion doza eksperimentalne vakcine.

Istraživači sa univerziteta u Bernu najavili su da bi njihova nova vakcina, koja je za sada uspešno testirana na miševima, mogla da bude spremna do oktobra, navodi “Dojče vele”.

Kliničko ispitivanje vakcine protiv COVID-19 odobreno je i u Nemačkoj, a u testiranju će najpre učestvovati 200 zdravih osoba u dobi od 18 do 55 godina – one će primiti različite varijante vakcine koju, zajedno sa farmaceutskim gigantom “Fajzer”, razvija nemačka biotehnološka kompanija “Bajontek”.

U drugoj fazi, testiranje će se vršiti na još većem broju ljudi, među kojima će biti i oni podložniji oboljevanju od korona virusa, a vakcina će takođe biti ispitana u Sjedinjenim Američkim Državama pošto u toj zemlji bude obezbeđena dozvola za njeno testiranje na ljudima.

VIŠE OD 80 TIMOVA RADI NA RAZVOJU VAKCINE: Borba protiv pošasti traje svuda u svetu

U SAD je početkom aprila počelo takvo testiranje vakcine kompanije “Inovio farmasjutikalz”, čiji razvoj finansira fondacija Bila i Melinde Gejts.

Rezultati se očekuju do kraja leta, a još prošlog meseca, na ljudima je testirana i vakcina američke kompanije “Moderna”, piše “Njuzvik”.

Za prvu fazu ispitivanja na ljudima, kineske vlasti su pre nekoliko dana odobrile dve vakcine koje razvijaju državni Institut za biološke proizvode u Vuhanu, odnosno biotehnološka kompanija “Sinovak” iz Pekinga, javila je agencija Sinhua.

Takođe, 10. aprila je objavljeno da je, zajedno sa kineskom Akademijom vojnomedicinskih nauka, kompanija “Kansino bajolodžiz” iz Tijanđina postala prva u svetu koja je ušla u drugu fazu razvoja vakcine.

U Rusiji – gde je zvanično odobreno bolničko lečenje obolelih od korona virusa korišćenjem antimalarika hidroksihlorokina – najavljeno je da će klinička ispitivanja jedne vakcine na grupi od 60 dobrovoljaca početi krajem juna, izveštavaju ruski mediji.

Tokom narednih nedelja, u partnerstvu sa američkom biotehnološkom firmom “Novavaks”, australijska kompanija za klinička ispitivanja “Nukleus netvork” pokrenuće testiranje jedne vakcine, a indijski Institut za serume najavio je da će, u saradnji sa američkom kompanijom “Kodadženiks”, isto učiniti do septembra ili oktobra.

U trci za vakcinom protiv COVID-19 učestvuje i izraelska kompanija “Migvaks”, koja će u maju pokrenuti testiranje svoje vakcine na glodarima, dok bi ispitivanje na ljudima trebalo da počne tokom leta, navodi “Džeruzalem post”.

Izvor: Agencije Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top