IZNENAĐUJUĆE SAOPŠTENJE TRAMPA I PUTINA: Naše dvije zemlje mogu da ostave sve razlike po strani

Američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin izdali su zajedničko saopštenje u znak sjećanja na susret američke i sovjetske vojske u Njemačkoj 1945. godine na putu pobjede nad nacizmom, ističući to kao primjer kako dvije zemlje mogu da sarađuju.List Wall street Journal objavio je da je ovo saopštenje izazvalo debatu unutar Trumpove administracije, a neki zvaničnici zabrinuti su da bi to moglo da ublaži oštru poruku SAD-a Moskvi.

Zajedničko saopštenje izdato je u znak sjećanja na 25. april 1945. godine kada su se američka i sovjetska vojska sastali na mostu na rijeci Elbi u Njemačkoj na putu ka Berlinu. Sovjetska vojska došla je sa istoka, a američka sa zapada.

“Ovaj događaj označio je odlučan poraz nacističkog režima. ‘Duh Elbe’ je primjer kako naše dvije zemlje mogu da ostave sve razlike po strani, izgrade povjerenje i sarađuju na postizanju višeg cilja”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Trump se nadao da će lično doći u Moskvu da obilježi ovu godišnjicu. U više navrata hvalio je Putina, promovisao saradnju sa Moskvom i rekao da vjeruje da Rusija nije umiješana u predsjedničku kampanju 2016. godine.

Viši službenici administracije oštro su kritikovali Rusiju.

Wall street Journal podsjeća da je posljednje zajedničko saopštenje povodom prelaska rijeke Elbe objavljeno 2010. godine kada je u Bijeloj kući bila administracija predsjednika Baracka Obame.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top