ALEKSA MARKOVIĆ: David, mravi i fariseji

Praznik Vaskrsenja Hristovog doneo je vest o dvojici novoobolelih episkopa Srpske crkve od korona virusa koji su prošli sa blagim simptomima. Šira javnost bila zainteresovana za ova dva slučaja budući da Crkva nije našla razumevanje za poziv struke da se bogosluženja za Vaskrs održe bez prisustva vernika, što je bilo nepohodno zbog visokog rasta novoobolelih od kovida 19.

Drž’te lopova

Na žalost, Crkva nije na vreme razmišljala ni o Vaskrsu ni o pričešćivanju. Umesto da „sabornim umom“ donesu odluke kako obezbediti u ovako teškim uslovima da pričešće ipak bude dostupno verujućem narodu, a da to ipak bude u skladu sa preporukom lekara, nekolicina episkopa počela je da predstavlja preporuke stručnjaka terorom nad verskim slobodama. Sistem „držite lopova“ primenjen je u Crkvi, pa su teze zamenjene a episkopske frustracije su vešto sakrivene iza „napda na crkvu“ koji nije ni postojao.

Ono što dodatno govori o nesigurnosti glavnog operatera jeste i objava izvesnog Dejana Mačkovića i sveštenika Zorana Đurovića da vladika David nije bolestan od korona virusa, a nakon samo nekoliko dana David ih demantuje objavom: „na prvom testu bio sam pozitivan, a samo posle tri dana dva testa su pokazala da sam negativan…“

Borba u kojoj je učestvovao ceo svet postala je napad na Crkvu … Za pojedine velikodostojnike u mantiji sva uplašena javnost koja se brinula o tome da li će „crkvena vlada“ da donese svoje mere u borbi protiv virusa postala je zapravo mračna medijska sila nekog Soroša kojeg ne poznaju ni oni koji o njemu govore kao ni označene mete izdajnika i plaćenika koji za njega pišu. Medijska izveštavnja o (ne)crkvenom i (ne)hrišćanskom ponašanju pojedinih episkopa Srpske crkve koji su evharistijsko sabranje pretvorili u obred koji se mora „davati na kašiku“ u doba korone zamenjen je nepostojećim napadima na Crkvu – organizovanim na svetskom nivou. Pritom zaobilazeći reakciju ruskog patrijarh Kirila ili njegov vikar vladika Pitirim koji je otvoreno rekao „zarazio sam se korona virusom u Crkvi“.

KRUŠEVAC: Episkop David osveštava gajbe piva u fabrici svoga prijatelja

Pitamo se kako to da ruski patrijarh sa svojim Sinodom donosi odluku da se na crkveni sud stavi svaki onaj koji ne poštuje državne mere i mere Crkve protiv korona virusa, i kako to da se kod njih onaj koji doprinese prenošenju korona virusa u Crkvi sa smrtnim posledicama ima smatrati  „ubicom“ dok Sinod SPC obmanjuje svoju državu i svesno krši mere, kako na Vaskrs tako i pre ovog praznika. Kako to da se u Srpskoj crkvi zahvaljujući nekolicini episkopa za jeres tretira svaki koji ne veruje u silu Pričešća, iako je valjda i njima jasno da ta sila ne uništava sada i ovde virus, nego je „sila zaloga“ večnog života, jer Hristos nije vaskrsao da bi uništavao viruse i bolesti sada i ovde, nego da nam svima daruje život večni. No avaj, za Ruse nije jeres da se kašičicom kao i na drugi način u Crkvi može zaraziti virusom, za nas je jeres samo i pomisliti na tako nešto. Jeli isti Hristos u Srba i Rusa, ili je njihov slabiji?

Nebitni sat

Vest o tome da je vladika David pozitivan na korona virus ozbiljno je uzdrmala crkvenu javnost. Naime, kako mediji pišu, vladika David je vernike pozvao na pričešće za Vaskrs, a kako snimak na zvaničnoj facebook stranici saborne crkve u Kruševcu pokazuje vladika je za Vaskrs pričešćivao na desetine vernika, iako je bio policijski čas u toku, pa se osnovano postavlja pitanje opravdanosti dozvola, ako su iste i izdate, za dolazak pojedinih vernika da se pričeste, dok to nije bilo dozvoljeno drugim.

Na žalost, Crkva nije na vreme razmišljala ni o Vaskrsu ni o pričešćivanju. Umesto da „sabornim umom“ donesu odluke kako obezbediti u ovako teškim uslovima da pričešće ipak bude dostupno verujućem narodu, a da to ipak bude u skladu sa preporukom lekara, nekolicina episkopa počela je da predstavlja preporuke stručnjaka terorom nad verskim slobodama

Ipak vladika David, kao i njegov mentor episkop bački, smatraju da šira crkvena javnost ne treba da bude upoznata sa time da li je jedan episkop pozotovan na kovid 19 ili nije. Nismo sigurni da li je to trebalo da se zna, ali smo sigurni da je objavljeno na RTS 1 kanalu i mnogim drugim televizijskim kanalima sa nacionalnom frekvencijom. Samo nije objavljeno na zvaničnom sajtu SPC. Od onih koji se bave uređivačkom politikom stiglo je jedni šturo saopštenje da je prekršeno pravo na zaštitu podataka o ličnosti itd. Dakle, ponovo se teza „vladika David je oboleo od korona virusa“, menja za tezu vi napadate Crkvu, vi ste zlo koje ne ide u crkvu a napadate Crkvu i protivpravno objavljujete imena i zdravstven stanje itd… Odkuda samo strah da se o tome piše i zbog čega se to ne bi javno saopštavalo od strane crkvenih glasila? Ako se vladika Milutin zarazio verno služeći Crkvi, kako je saopšteno, nije li se na isti način zarazio i David?

Ono što dodatno govori o nesigurnosti glavnog operatera jeste i objava izvesnog Dejana Mačkovića i sveštenika Zorana Đurovića da vladika David nije bolestan od korona virusa, a nakon samo nekoliko dana David ih demantuje objavom: „na prvom testu bio sam pozitivan, a samo posle tri dana dva testa su pokazala da sam negativan…“ Zemunska bolnica objavljuje isto, da je David ozdravio od kovida 19. Opet se osvrćemo na bratsku Rusku crkvu i pitamo, kako to da oni uredno i redovno saopštavaju o broju zaraženih i kako to da se vikarni episkop Pitirim nije našao pod zabranom sveštenodejstva zbog svojih reči: „zarazio sam se u Crkvi“, dok su kod nas od strane episkopa bačkog takvi predstavljeni kao jeretici? Nije li kanon jedan za Rusku crkvu a drugi za Srpsku, jesu li nam dogmati drugačiji?

Možda je blaženopočivši patrijarh Pavle bolje znao Davida od drugih. Poznato je da mu nije dao ni jedan sveštenomonaški čin! Još šokantnije je da je nakon Pavlove smrti, za nekoliko dana prošao je sve činove i obučen je u episkopske odore

Posebno tužan ton čitavoj priči daje saopštenje Eparhije kruševačke koje je potpisao episkop David, gde se na jedan za episkopa nedostojan način obraća javnosti. Nažalost, on to i na takav način ne radi prvi put. Poznate su njegove gnome kojim se on na vrlo ružan i necivilizovan način osvrće na kolege sa kojima je godinama sarađivao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. U svojim gnomama i saopštenjima često pominje fariseje. Doduše, sve to izgleda zlurado i nategnuto. Nisam neki stručnjak za Novi zavet, ali toliko znam da Perovićevo razumevanje reči farisej nema nikave veze sa tim pojmom ni u istorijskom, ni opštem kontekstu.

SABLAZAN VASELJENSKOG PRAVOSLAVLJA: Živopisana ikona Bratislava Gašića u priprati crkve na Bagdali

O mravima

Jevanđelje kaže: „po delima njihovim poznaćete ih“… Zapitajmo se – da li bi neko u Davidu pronašao i prepoznao Hrista? U vezi sa tim navešćemo samo nekoliko podataka. Episkop david je dve godine penzionisan sa mesta profesora, a i dalje koristi profesorski stan na PBF? Sa kojim pravom? Zar tu nema mladih porodičnih ljudi koji nisu rešili svoje stambeno pitanje.

Vest o tome da je vladika David pozitivan na korona virus ozbiljno je uzdrmala crkvenu javnost. Naime, kako mediji pišu, vladika David je vernike pozvao na pričešće za Vaskrs, a kako snimak na zvaničnoj facebook stranici saborne crkve u Kruševcu pokazuje vladika je za Vaskrs pričešćivao na desetine vernika

On taj stan besplatno koristi već 25 godina. David Perović je primljen na mesto vanrednog profesora sa objavljenom knjigom o mravima! Da dobro ste pročitali: O MRAVIMA (Mirmekologija). Poznato je da nije mogao da doktorira u Atini na Teološkom fakultetu, a doktorat u Beogradu je odbranio, iako nije uradio magistarski rad. Pogodite zahvaljujući kome? Sada je od strane tog istog episkopa predstavljen kao „stručnjak“ protiv Maksima koji je govorio dva sata, dok su drugi ćutali … Čega stručnjak? Stručnjak koji piše o mravima? Bizarno je da se on u svoj svojoj nemuštosti brutalno obrušio na vladiku Atanasija koji u svetskoj teološkoj javnosti predstavlja ozbiljno ime.

Možda je blaženopočivši patrijarh Pavle bolje znao davida od drugih. Poznato je da mu nije dao ni jedan sveštenomonaški čin! Još šokantnije je da je nakon Pavlove smrti, za nekoliko dana prošao je sve činove i obučen je u episkopske odore. Da stvar bude još tužnija, tadašnji dekan PBF Irinej Bulović mu je od Fakultetskog novca kupio episkopsku mitru, koja je plaćena celih osam hiljada evra (8 000 €). A tu se tek u više navrata proslavio. Poznate su njegove epizode sa sveštenicima i monasima.

Međutim, tri zgode zaslužuju posebnu pažnju. Naime, poznato je da je u priprati crkve na Bagdali kod Kruševca živopisana ikona Bratislava Gašića, o kome ovde ne treba trošiti reči . Događaj ravan vaseljenskoj sablazni.

U sklopu izgradnje crkve, ministar Gašić je organizovao modnu reviju. U prvom redu na reviji sedio je episkop David sa sveštenstvom. Zvuči ludo, ali je istinito . Ima još nešto, ništa manje skandalozno. Opet su isti likovi u igri. Naime, verovali ili ne, episkop David je osveštavao gajbe piva u magacinu svog poslovnog partnera .

KNJIGA EPISKOPA DAVIDA: David Perović je primljen na mesto vanrednog profesora sa objavljenom knjigom o mravima!

Konačno, da li je njemu jasno ko su uopšte bili fariseji? Po tonu njegovog saopštenja on misli da jedino on ima pravo da povuče crvenu liniju liturgijske teorije i prakse i tu njegovu crtu po njegovom ličnom uverenju prešli su mnogi teolozi i episkopi…. U tonu njegovog saopštenja ne samo što ne mogu da se čuju reči jevanđelja, nego se čuju reči prezira i osude. Neka pronađe svoj ton u Hristovim rečima! Nema ga. Neće ga pronaći. Može se pronaći samo u rečima: „Gospode, hvala ti što nisam kao ovi carinici (soroševci, drugosrbijanci….) jer ispunjavam svaku zapovest“… Doduše slepo, bez imalo osećaja za smisao hrišćanske ljubavi. Može se pronaći u bogatom aristokratskom društvu „sadukeja“ koji su klasno bili iznad običnog sveta kao što su to danas nedodirljivi „velikodostojnici u mantiji“.

Zar on ne zna da je episkopu mera Hristos, i to onaj Hristos koji je raspet na krstu govorio „Gospode oprosti im jer ne znaju šta rade“. Ne, nema toga u Davidovim gnomama i saopštenjima. Ničeg tu nema što bi svako normalan očekivao. Normalnom čitaoci to najviše liči na „pisma iz ludnice“.

Preokret, Foto: YouTube

1 thought on “ALEKSA MARKOVIĆ: David, mravi i fariseji”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top