GACKO: Sveštenik i imam zajednički kose dvorište džamije

Ramazan u naše živote donese neko novo raspoloženje, svjetlost i radost drugačiju nego u drugim dijelovima godine. U ovom posebnom mjesecu dešavaju se stvari koje daju nadu i obasjavaju život na način da ponovo povjerujemo da dolaze neki drugi, bolji dani, piše portal Klix.ba

Takve vijesti bilježimo i ovog ramazana, a jedna vrijedna pažnje dolazi nam iz Gacka.

Tamo se imamu Sadetu efendiji Bilaliću u sklopu ramazanskog uređenja avlije džamije Mehemedage Zvizdića pridružio parovoslavni paroh Velimir Kovač sa dva studenta Bogoslovije.

Kako za Klix.ba kaže efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća, svoju privrženost kao i odanost Bogu potvrđujemo kroz rad i činjenje dobrih djela.

“Držimo do toga i vjerujemo da je to ustvari pravi ibadet. Da je cilj svih ibadeta i pobožnosti opća plemenitost koja se ispoljava u radu za druge. Islam posvećuje posebnu pažnju suživotu i komšijskim odnosima. Nije musliman onaj čijeg se zla boji njegov komšija – kaže se u jednoj predaji. Komšije su ljudi neovisno od vjere ili nacije”, kaže nam Bilalić.

Kaže nam kako ovaj značajan, ljudski i komšijski gest gatačkog paroha Velimira Kovača sa dva studenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Marka Loza i Vlade Radovića, daje poruku opredeljenja da se traže putevi mira i obnavlja višestoljetni suživot na ovim prostorima.

“Među komšijama postoje trajne i doživotne veze. Drvo se naslanja na drvo, a komšija na komšiju – kaže naš narod”, kazao je za Klix.ba efendija Bilalić.

Gacko i ova džamija bile su česti predmeti međunacionalnih incidenta, ali priče kao što je ova daju nadu da su ispred Istočne Hercegovine neki bolji dani.

Izvor: Klix.ba, Foto: Klix.ba

1 thought on “GACKO: Sveštenik i imam zajednički kose dvorište džamije”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top