KORONA UBIJA I BEZ VIRUSA: Troje ruskih doktora palo sa prozora bolnica, dvoje posle kritike o nedostatku opreme…

U poslednje dve nedelje tri ruska zdravstvena radnika misteriozno su ispala iz prozora bolnica u Rusiji, nakon šton su skretala pažnju javnosti na uslove za rad lekara i medicinskih radnika usred pandemije koronavirusa.

Dvoje zdravstvenih radnika su mrtvi, a jedan je hospitalizovan.

Sva tri incidenta, koja istražuju ruski organi, pokrenula su intenzivnu diskusiju u ruskoj štampi i na društvenim medijima.

Aleksandar Šulepov, lekar hitne pomoći u Voronežu, gradu oko 320 milja južno od Moskve, u teškom je stanju nakon što je u subotu pao sa prozora bolnice. Lokalna državna televizija, pozivajući se na regionalne zdravstvene službenike, saopćila je da je ispao kroz prozor drugog sprata bolnice Novousmanskaja, gdje je radio i bio lečen nakon što je testiran pozitivnost na koronavirus.

Šulepov je hospitalizovan zbog koronavirusa 22. aprila, istog dana kada je sa kolegom Aleksandrom Kosjakinom objavio video na mreži na kome su izjavili da je Šulepov bio prisiljen da nastavi sa radom nakon što je testiran pozitivnost na koronavirus.

Kosjakin je ranije kritikovao bolničku upravu zbog nedostatka zaštitne opreme na svojim društvenim medijima, a policija ga je ispitivala zbog navodnog širenja lažnih vijesti.

Kosjakin je u intervjuu za CNN potvrdio ove detalje.

“[Šulepov] je u jedinici intenzivne nege, koliko znam u ozbiljnom stanju, poslednji put kad sam razgovarao s njim 30. aprila” rekao je Kosjakin za CNN. “Osećao se dobro, spremao se da bude otpušten iz bolnice…a odjednom se to dogodilo, nije jasno zašto i zbog čega, toliko pitanja na koja nemam odgovor.”

Policija nije odgovorila na zahtev CNN-a za komentar.

Novousmanska bolnica kaže u izjavi da je “Šulepov otpušten iz smene čim je obavestio upravu bolnice o svojoj pozitivnoj dijagnozi, nakon čega mu je ponuđeno da bude hospitalizovan u odelenju za zarazne bolesti”.

Tri dana kasnije, Šulepov je povukao svoje prethodne izjave rekavši da su ga u njegovom videu s Kosjakinom “preplavile emocije”. U drugom videu koji je Šulepov snimio prikazan je Igor Potanin, glavni lekar bolnice Novousmanskaja, koji je rekao kako njegovo medicinsko osoblje ima dovoljno zaštitne opreme.

“O ovome sam razgovarao sa zaposlenima u odeljenju: nikoga neću pustiti u ambulantu ili u bolnicu ako nemamo dovoljno sredstava za zaštitu. Rekao sam im da ću otići tamo, ali nikoga neću poslati”, rekao je Potanin.

https://www.instagram.com/tv/B_eo1vVj3r5/?utm_source=ig_web_copy_link
REKAO PA POREKAO: Doktor Šulepov u drugoj izjavi povukao optužbe da je prisiljavan da radi kada je utvrđeno da je pozitivan na virus

Šulepov je bio treći zdravstveni radnik u Rusiji koji je pao kroz prozor u poslednje dve nedelje.

Elena Nepomniaščaja, vršilac dužnosti glavnog lekara bolnice u sibirskom gradu Krasnojarsk preminula je 1. maja nakon što je provela nedelju dana na intenzivnoj nezi, navodi se u saopštenju regionalnog odeljenja Ministarstva zdravlja.

Lokalna televizijska stanica TVK Krasnojarsk izvestila je u to vreme da je Nepomniaščaja navodno pala kroz prozor tokom sastanka sa regionalnim zdravstvenim zvaničnicima, tokom koga su razgovarali o pretvaranju klinike u koronavirusnu ustanovu.

Izvešteno je da se Nepomniaščaja protivila tim promenama zbog nedostatka zaštitne opreme u bolnici. Regionalno zdravstveno odeljenje Ministarstva zdravlja negiralo je navode u izjavi dodajući da je bolnica u “rezervi” za pacijente sa koronavirusom i da je njeno osoblje obučeno i opremljeno. Bolnica nije odgovorila na CNN-ove zahteve za komentar.

Dana 24. aprila, Natalija Lebedeva, šef službe hitne medicinske pomoći u Star Citiju, glavne baze za obuku ruskih kosmonauta, preminula je u bolnici nakon pada.

Bolnica u okviru Savezne agencije za biomedicinu, koja kaže da ju je lečila zbog sumnje na koronavirus, objavila je izjavu da se dogodila “tragična nesreća”, bez detaljnijeg razrađivanja. U izjavi, bolnica kaže, “Ona je bila pravi profesionalac u svojoj oblasti, spašavajući ljudske živote svakog dana!”

List “Moskovski Komsomolec” kaže da je, prema rečima njenih kolega, izvršila samoubistvo nakon što je optužena da je inficirala određeni broj svojih podređenih korona virusom.

Rusija je u međuvremenu dostigla 10.000 slučajeva koronavirusa.

Izvor: CNN /Medusa Foto: Instagram

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top