“NEMAČKI VUHAN” MENJA SLIKU O KORONI: Pravila prenošenja ne važe, mladi obolevaju kao i stari, mala smrtnost, 20% bez simptoma

Iznenađujuć je podatak je, ipak, da je rizik od zaraze u porodici bio relativno nizak – ispostavilo se da stvari ne funkcionišu tako da zaraženi koji donese koronavirus u kuću zarazi sve ljude s kojima živi. Takođe, ispostavilo se da podložnost infekciji ne zavisi od starosti ili pola, kao što su neke studije sugerisale.

Rezultati “žive laboratorije” u Hajnsbergu, koji je zbog velikog broja obolelih poneo titulu “nemačkog Vuhana”, potvrdili su da je broj zaraženih mnogo veći od zaničnih podataka, da je svaki peti slučaj asimptomatski, te da neka pravila o prenošenju koronavirusa jednostavno ne važe.

Još preliminarni rezultati eksperimenta u Hajnsbergu pokazali su da se koronavirus teže širi nego što smo mislili, tim na čelu sa prof. dr Hendrikom Štrekom i prof. dr Ganterom Hartmanom sa Univerziteta u Bonu došao je do još nekih zaključaka.

Stopa smrtnosti obolelih samo 0,37%

Za studija u Hajnsbergu kontaktirano je ukupno 600 slučajno odabranih domaćinstava u Gangeltu. Između 30. marta i 6. aprila, šest nedelja nakon izbijanja infekcije, ispitivano je i testirano 919 učesnika iz 405 domaćinstava. Uzimali su im briseve grla i uzorke krvi i kombinovali PCR test, koji pouzdano otkriva virus u akutnoj fazi infekcije u prvih nedelju ili dve dana, i ELISA test koji detektuje antitela koja imuni sistem gradi dve ili tri nedelje nakon infekcije.

Fokus studije bio je stopa smrtnosti od kovida-19 u odnosu na broj zaraženih, a prvenstveno je trebalo utvrditi stvaran broj zaraženih.

“Otprilike 15 procenata Gangelta bilo je zaraženo. Ukupan broj infekcija omogućava nam da utvrdimo stopu smrtnosti od infekcije. U Gangeltu, posle izbijanja epidemije SARS-CoV-2 iznosi 0,37 procenata”, objavio je dr Štrek, direktor Instituta za virusologiju Univerzitetske bolnice Bon. Procenjuje se i da je broj neprijavljenih slučajeva zaraze mnogo veći od broja pozitivno testiranih.

Zasnovano na 6.700 smrtnih slučajeva povezanih sa SARS-CoV-2 u Nemačkoj, može se pretpostaviti ukupno 1,8 miliona infekcija, što je oko 10 puta više od broja zvanično prijavljenih slučajeva (162.496 zabeleženih 3. maja 2020.).

Studija nudi još neke važne podatke za dalja istraživanja SARS-CoV-2, kao što su rizik od infekcije zavisan od starosti, pola i postojećih stanja, povećana težina bolesti usred posebnih okolnosti i rizik od infekcije u porodicama.

20 odsto infekcija COVID-19 je asimptomatsko

Gubitak mirisa i ukusa, kako je ranije identifikovao profesor Štrek, jesu najupečatljiviji simptomi ove infekcije, a zanimljivo je da je 22 odsto zaraženih u Gangeltu bilo asimptomatsko.

“Svaka peta infekcija bude bez primetnih simptoma koji sugerišu da se inficirane osobe koje mogu zaraziti druge ne mogu pouzdano identifikovati na osnovu prepoznatljivih simptoma bolesti. Svaka navodno zdrava osoba na koju naiđemo može nesvesno preneti virus. Moramo biti svesni toga i postupati u skladu s tim”, kaže prof. dr Martin Ekner, šef Instituta za higijenu i javno zdravlje i koautor studije, potvrđujući važnost opštih pravila distanciranja i higijene u pandemiji koronavirusa.

Iznenađujuć je podatak je, ipak, da je rizik od zaraze u porodici bio relativno nizak – ispostavilo se da stvari ne funkcionišu tako da zaraženi koji donese koronavirus u kuću zarazi sve ljude s kojima živi. Takođe, ispostavilo se da podložnost infekciji ne zavisi od starosti ili pola, kao što su neke studije sugerisale.

“Stopa infekcije kod dece, odraslih i starijih osoba vrlo je slična i očigledno ne zavisi od starosti”, kaže profesor Štrek.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top