KARDINAL VINKO PULJIĆ POTVRDIO: Misa zadušnica za oružane snage NDH u Sarajevu

Počasni blajburški vod najavio je na za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Blajburga, među kojima je i onaj u Sarajevu.

Kako navode iz tog udruženja, zbog pandemije izazvane koronavirusom nije bilo moguće pripremiti centralnu komemoraciju na Blajburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mesta u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prema navedenom programu, 16. maja u 12.15 u Katedralnoj crkvi u Sarajevu održaće se sveta misa, koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

“Biskupi obeju biskupskih konferencija dali su meni mandat da predvodim komemoraciju za žrtve blajburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, pa sam to rado prihvatio. Kako ne mogu ići u Austriju, dogovorili smo se da učinimo to u katedrali u Sarajevu sa prenosom, da odavde pošaljem molitvu i poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jeste, ali nećemo zaboraviti žrtve”, rekao je kardinal Puljić.

Prošle godine u centru Bleiburga okupilo se nešto više od stotinu ljudi s porukama da skup u Blajburgu treba zabraniti. Stav antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine je da taj skup podržava ustaštvo i fašizam i da mu u Blajburgu nije mesto.

Austrijska država je od 2018. godine počela pojačano kritički da se odnosi prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika u Evropskom parlamentu. Stupio je na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Organizator centralne komemoracije je nevladino udruženje registrovano u Austriji “Počasni blajburški vod”, a suorganizator u liturgijskom delu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Komšić osudio najavu održavanja mise

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osudio je najavu održavanja mise u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu, koja bi trebalo da se održi u spomen na kvislinšku ustašku vojsku Nezavisne Države Hrvatske.

Kada je uveć odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Blajburgu, među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, dajem sebi za pravo da uzornom kardinalu Puljiću savetujem da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih zločinaca, naveo je Komšić u izjavi za javnost. 

Komšićev savet kardinalu je da se seti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu, i da se pomoli se za duše hiljada nevinih civila, uključujući i decu, pobijenih na najbrutalnijni način u Jasenovcu i Donjoj Gradini. 

Ili ako neće, onda sebe radi da makar pročita nešto o tim zločincima i njihovim zločinima i da sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali počinili zločine od kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari, poručio je Komšić.

Ubijali su ljude samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti. Ubijali su i Hrvate, katolike, samo zato što su bili protiv njihovog zločinačkog projekta, rekao je Komšić.

Izvor: N1 Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top