KORONA MOŽE DA SE PRENOSI I SEKSUALNIM PUTEM? Kineski naučnici otkrili prisustvo virusa u semenoj tečnosti

Novi koronavirus može postojati u semenoj tečnosti čak i nakon što pacijent počne da se oporavlja. Ovo otkriće povećava mogućnost da se virus može preneti i seksualnim putem, saopštili su kineski istraživači.

Tim istraživača bolnice u Šangkiu u januaru i februaru testirao je 38 pacijenata koji su lečeni na vrhuncu pandemije u Kini.

Kod 16 odsto njih primećeno je prisustvo koronavirusa u svojoj spermi, Izjavio je tim za stručni časopis “JAMA Network Open”.

“Otprilike četvrtina njih bila je u akutnom stadijumu infekcije i gotovo devet odsto njih se oporavilo”, izjavio je tim i dodao:

“Otkrili smo da SARS-CoV-2 može biti prisutan u semenoj tečnosti  pacijenata sa COVID-19, kao i kod onih koji su se oporavili od virusa.”

Diangeng Li iz Opšte bolnice u Peking i njegove kolege su napisali su u izveštaju da “čak iako se virus ne može replicirati u muškom reproduktivnom sistemu, može tu postojati, što je možda rezultat povlašćenog imuniteta testisa”, dodao je tim.

Privilegovan imunitet znači da imuni sistem ne može u potpunosti da dopre do određenog mesta kako bi napao virus.

To nije iznenađujuće otkriće, mnogi virusi mogu da žive u muškom reproduktivnom traktu.

Otkriveno je da se i ebola i Zika virus mogu naći u semenoj tečnosti, ponekad i mesecima nakon što se pacijent oporavio.

Još nije jasno da li se koronavirus može da se širiti na ovaj način. Pronalaženje dokaza o virusu ne znači nužno i njegovu sposobnost da zarazi osobu.

“Ako se u budućim studijama može dokazati da se SARS-CoV-2 može prenositi i seksualnim putem, to može biti presudan deo prevencije prenošenja”, napisao je tim.

“Apstinencija ili upotreba kondoma mogu se smatrati preventivnim sredstvima za ove pacijente. zbegavanje kontakta sa pljuvačkom i krvlju pacijenta možda neće biti dovoljno, jer opstanak SARS-CoV-2 u semenoj tečnosti pacijenta koji se oporavlja od koronavirusa ukazuje na mogućnost da zarazi druge”, rekli su istraživači.

Izvor: Agencije Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top