DODIK: Ovo je vek za ujedinjenje srpskog naroda, bez čijih žrtava ne bi bilo moguće slaviti slobodu Evrope

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Banjaluci izjavio da 21. vek treba da bude vek ujedinjenja srpskog naroda koji je “u prošlosti u kontinuitetu bio izložen raznim stradanjima”.

Dodik je rekao da je Dan pobede nad fašizmom veliki dan za čovečanstvo i civilizaciju koja se u Drugom svetskom ratu izborila da sačuva osnovne vrednosti humanizma, jednakosti i slobode, za koju je srpski narod dao nemerljivu žrtvu, preneo je RTRS pisnaje Srne.

On je naveo da su te vrednosti sačuvane zahvaljujući sovjetskom narodu, kao i narodima Jugoslavije, pre svega srpskom, bez čijih žrtava danas ne bi bilo moguće slaviti slobodu Evrope.

“Činjenica je da su ustanak protiv fašista na prostoru bivše Jugoslavije digli Srbi, na svim mestima gde su živeli, od Hrvatske, Bosne, Srbije… Oni koji su razbili Jugoslaviju danas pokušavaju da pribave sebi antifašistička obeležja, a u suštini su razbili jednu od osnovnih vrednosti fašističke borbe, a to je bila Jugoslavija”, rekao je Dodik.

Navodeći da je srpski narod masovno stradao u 20. veku, Dodik je rekao da je srpski narod počišćen sa mnogih mesta i da je u Drugom svetskom ratu nad srpskim narodom izvršen genocid.

“Ustaški logori od Jasenovca, Paga, Jadovnog do stradanja Srba u Kragujevcu, na sajmištu i mnogim drugim mestima, govore da su Srbi bili meta tog rata i da je trebalo da budu eliminisani, rekao je Dodik i dodao ništa bolja nije bila ni politika komunističke Jugoslavije prema Srbima.

“Iz 1944. godine imate jedno Titovo naređenje koji je tražio da se, kada se uđe u Srbiju, pobiju svi domaćini i da se pokuša obračunati sa velikosrpskom idejom, što govori o tome da su Srbi bili u kontinuitetu izloženi raznim stradanjima”, naveo je Dodik.

Izvor: Fonet Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top