LATIĆ-HALUSIĆ: “Najtužnije je što se zloupotrebljava jedno sveto mjesto poput Katedrale i misa kao sveti čin u političke svrhe”

Režiserka i kolumnistkinja Nejra Latić-Hulusić otvoreno na društvenim mrežama i u javnosti kritikuje negativne pojave u našem društvu. Govoreći za Novi dan kazala je kako je afera “Respiratori” nije iznenadila jer je očekivala da će nešto tako dogoditi od trenutka kada je Vlada FBiH olakšala javne nabavke.

“Mi smo se u kući kladili ko će se ugrađivati na ovoj tragediji. Jako pozitivno me iznenadila brza reakcija medija bez koje ne bismo znali šta se dešava. Afera Respiratori bila je drama zbog koje smo zaboravili sramotnu raspodjelu novca kantonima, pa su mediji opet dobro reagovali, pa je Vlada poništila tu odluku. Bilo je još poništenih odluka zbog reackija javnosti i medija, to je dobra vijest jer pokazuje da se budimo i počeli shvatati konačno šta znači građanski pritisak, šta je javno mnijenje i kako možemo upravljati putem kojim ova država ide”, kazala je Latić-Hulusić.

Komentirajući najavu održavanja mise u Sarajevu za žrtve Bleiburga, kazala je da je ta najava, nakon što je Hrvatska rekla da je neće služiti, jedan horor.

“Mogu samo reći – neće proći, ali nisam za masovno okupljanje ispred Katedrale zbog epidemioloških mjera. Misa će se vrlo vjerovatno održati, a ono što je najstrašnije što vjerski lideri u političke odluke svrstavaju sve vjernike kao one koji to podržavaju. To nije prvi put da se desi ni kardinalu ni drugim vjerskim liderima da članove svojih vjerskih zajednica koriste u svojim političkim projektima. Tu mi vjernici ispaštamo i moramo ići od čovjeka do čovjeka govoreći da je naše prirodno stanje antifašizam”, kazala je.

Istakla je kako je i prva reakcija gradonačelnika Sarajeva Abdualaha Skake bila da kaže “ko smo mi da sprječavamo odavanje počasti žrtvama komunizma”, ističući da to “pokazuje da gradonačelnik ne zna historiju.”

“Najtužnije je što se zloupotrebljava jedno sveto mjesto poput Katedrale i misa kao sveti čin u političke svrhe”, smatra Latić-Hulusić.

Istakla je da nas je epidemija ogolila dobro, ali da nije sigurna da je ogolila sve.

“Ova afera Respiratori će se završiti tako što će se ispostaviti da je Fikret Solakova strina. Postavlja se pitanje da li je išta do sada bilo legalno. Saznali smo puno više o sistemu koji je kao šuplja kanta, a manje o pojedincima. Građanima su pisane kazne do 500 KM zbog nenošenja maski i posjedovanja rukavica u vozilu, unosili su djevojku naopačke u vozilo jer nije nosila masku, a s druge strane imate derneke. Osuđujem drakonske kazne za građane koji su koliko-toliko poštivali mjere, a s druge strane nemoućnost da se sankcioniše kriminal. Sedam dana se kasnilo s početkom istrage u aferi Respiratori”, kazala je Latić-Hulusić.

Šokirala je, kaže, i reakcija građana koji su odjednom postali ljudi koji vjeruju da se “korona virus liječi bijelim lukom u ušima i da potiče od instaliranja 5G mreže itd”.

“Ušli smo u jedno ludilo, bojim se da će toga biti još”, smatra Latić-Hulusić.

Govoreći o stanju u kulturi i tome da ovog segmenta nema u mjerama niti u priči nadležnih, podsjetila je kako je Velika Britanija u Drugom svjetskom ratu, kada su od Čerčila tražili da sav novac od kulture preusmjeri za vojsku rekao: “Imat ćemo čime da se branimo, ali nećemo imati šta da branimo”.

“U ratu je kultura funkcionisala u Sarajevu. Haris Pašović je pričao kako je jedan specijalac stalno dolazio nakon linije da gleda predstave. Kada su ga pitali zašto rekao je ‘dolazim da vidim šta branim’. Svake godine u vrijeme SFF-a, koji je veliki događaj za našu državu i grad, imamo 4-5 filmova iz regije, a nijedan naš. Sve je to licemjerno. Teško je opstati u našoj branši”, zaključila je Latić-Hulusić.

Izvor/Foto: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top