SVET I KORONA: Dok Evropa ublažava mjere, Azija u drugom valu bilježi ponovni rast zaraženih

Širom Evrope započeo je u ponedjeljak dugotrajni proces ukidanja restrikcija nametnutih zbog koronavirusa, ali su prvi slučajevi u Wuhanu, nakon više tjedana bez novozaraženih, ukazali na opasnost drugog vala epidemije.

Vlade širom svijeta pokušavaju pokrenuti ekonomiju, a istovremeno držati pod kontrolom pandemiju koja je do sada usmrtila više od 280 tisuća ljudi.

Dok je Velika Britanija predstavila plan povratka ukidanja restrikcija, a Francuska i Španjolska su ublažile neke mjere, kineski grad Wuhan, u kojem je nastala pandemija, biježi drugi dan za redom nove slučajeve nakon mjesec dana bez potvrđenih slučajeva.

Južna Koreja također bilježi najveći broj novozaraženih u više od mjesec dana, a uzrok je ponajviše širenje zaraze u noćnim klubovima Seula.

Vlasti su u nedjelju zatvorile kafiće i noćne klubove u Seulu.

Uz milijune koji ne rade i prigušene ekonomije vlade nastoje ubrzati proces otvaranja ekonomije, ali većina je odabrala postepeni pristup.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je da je prerano za ukidanje karantene, ali je predstavio “uvjetni plan” ublažavanja mjera u narednim mjesecima.

Kazao je da su restrikcije prouzročile “kolosalnu cijenu za na naš način život”, ali da bi bila “ludost” uništiti napredak u borbi protiv koronavirusa preranim popuštanjem.

Više od 31.800 osoba umrlo je u Velikoj Britaniji od koronavirusa. Samo je SAD zabilježio više smrtnih slučajeva.

Međutim, drugdje u Europi smanjuje se broj novih smrtnih slučajeva.

Tako je u Francuskoj u nedjelju umrlo 70 ljudi, što je najmanja brojka od početka aprila, dok dnevno u Španjolskoj umire manje od 200 ljudi.

Francuzi od ponedjeljka smiju napustiti svoje domove, bez traženja posebne dozvole, dok su se otvorile osnovne škole, kao i neke trgovine.

Terase kafića i restorana otvorene su od ponedjeljka u Španjolskoj.Belgija i Grčka u ponedjeljak su također ublažile mjere.

Danska danas otvara fakultete i ugostiteljske objekte, a Češka muzeje, dvorce, kinodvorane i kazališta. U Nizozemskoj se otvaraju knjižnice, autoškole, frizerski saloni i djelomično osnovne škole.

Azijske zemlje, u kojima ima puno manje zaraženih nego u Europi i SAD-u, iako je njih prvo pogodio koronavirus, pomno prate znakove drugog vala pandemije.

Velik dio Kine vraća se u normalno stanje, a šangajski Disneyland u ponedjeljak je otvorio svoja vrata, nakon što je tri mjeseca bio zatvoren.

Međutim, u nedjelju je potvrđen koronavirus kod jedne osobe u Wuhanu, a još pet novih slučajeva potvrđeno je u ponedjeljak. Lokalni zdravstveni dužnosnici rekli su da su svi zaraženi iz istog stambenog naselja te da je većinom riječ o starijim osobama.

Porast broja oboljelih u Južnoj Koreji povezan je s jednom zaraženom osobom koja je posjetila pet noćnih klubova u istoj noći početkom svibnja.

Međutim, postupno otvaranje nastavlja se širom Azije.

Izvor/Foto: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top