MILKA MIJOVIĆ: Vučić i Đukanović vladaju na isti način

“Priroda vlasti Vučića i Đukanovića je ista. Način na koji upravljaju državom je veoma sličan, i bojim se da će iskoristiti ovu situaciju da se ne suoče sa ključnim problemima u svojim državama”, izjavila je u emisiji Studio N1 live Milka Tadić, Mijović, predsednica Centra za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori.

Ona je ocenila da je nakon jučerašnjih sukoba u Crnoj Gori, situacija mirna, ali da vlada velika neizvesnost zbog eventualnih daljih sukoba.

Trenutna situacija je mirna, mada ne znam da li može biti mirno posle svega onoga što se desilo juče. Imali smo dramatičan dan. Taman što smo izašli iz ove krize, koja je uzrokovana pandemijom, i iz koje je Crna Gora dosta dobro izašla, opet su se pojačale tenzije između SPC i crnogorskih vlasti. Pre krize, dva puta nedeljno su bile organizovane litije zbog Zakona o veroispovesti, i čim su mere popustile pristalice SPC okupile su se u Nikšiću, što je bilo protivno merama Vlade Crne Gore”, navela je Mijović i dodala da je tokom skupova došlo do sukoba u Nikšići, Pljevljima, Andrijevici i u Tivtu.

SUKOB NARODA I POLICIJE U NIKŠIĆU: Izašli na ulice zbog hapšenja vladike Joanikija

“Veliki broj građana i policije je povređen. Sukobili su se zbog toga što je nakon litije uhapšen episkop Joanikije, i još četvorica sveštenika. Oni su zadržani po odluci istražnog sudije. Opozicioni poslanici su imali nameru da se blokira čitava Crna Gora, međutim, nakon insisitiranja mitropolita Amfilohija da se politika ne meša između crkve i države, Demokratski front je odustao od te inicijative”, navodi Mijović.

Prema njenim rečima, dalji događaji su neizvesni, a prvi događaj koji može da utiče na to je zasedanje Skupštine Crne Gore.

“Veoma su kontroverzni stavovi oko svega što se dešava poslednjih nekoliko dana. Sa jedne strane vlasti upozoravaju da okupljanjem crkva i građani dovode u pitanje sve ono što je do sada učinjeno oko suzbijanja epidemije, a sa druge strane iz crkve i opozicoonih redova upozoravaju da se krše prava građana i da se hapšenjem nastavlja progon SPC u Crnoj Gori. Nezavisni posmatrači upozoravaju da ovo što se sada dešava najviše odgovara vlasti i ‘radikalnoj prosrpskoj opoziciji u Crnoj Gori’“, kaže Mijovič.

“Šta će biti večeras veliko je pitanje, verujem da Crna Gora, ako se ovo nastavi, ulazi u period nestabilnosti, posebno što na jesen predstoje izbori. Kao štoi mnogi primećuju, i jedna i druga strana koje su na suprostavljenim polovima, mogu da koriste ovu situaciju”, napominje Mijović.

Ona ocenjuje da će, nažalost, ova situacija biti i glavna tema predstojećih izbora.

VUČIĆ I ĐUKANOVIĆ: “Način na koji upravljaju državom je veoma sličan

“Mislim da će to biti veliki problem Crne Gore, zato što ključni problemi Crne Gore neće biti na tapetu i neće biti glavni u kampanji. To je pre svega kako ćemo se nositi sa sveopštom krizom, borbom protiv korupcije, borbom za ljudska prava, odnosa sa crkvom i u čemu će plivati najbolje ekstremne nacionalističke strane. Umesto rasprave o ključnim problemima ove države, vlast će se predstavljati kao spasioci Crne Gore, dok će radikalni srpski elementi nastojati da se predstave kao jedini predstavnici srpskog naroda“, naglaša Mijović.

Ona procenjuje da će ovi događaju uiticati na odnos Beograda i Podgorice, mada, prema njenom mišljenju,  Vučić i i Đukanović će ovu situaciju iskoristiti za predstojeće izbore.

Oni u suštini vladaju na isti način. Priroda njihove vlasti je ista. Način na koji upravljaju državom je veoma sličan, i bojim se da će iskoristiti ovu situaciju da se ne suoče sa ključnim problemima u svojim državama”, zaključuje Mijović.

Izvor: N1 Foto: Printscreen/N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top