SARAJEVO: Sarajlije šetale za antifašiste, kardinal držao misu za Blajburg (VIDEO)

Komemorativna šetnja za sve žrtve Drugog svetskog rata održava se u Sarajevu u organizaciji antifašističkih organizacija, dok paralelno u Katedrale Srca Isusova kardinal Vinko Puljić drži misu za žrtve Blajburga.

Misu su osudile brojne političke partije i nevladine organizacije uz optužbu da se njome kreira nova historija i vrši revizija činjenica o Drugom svjetskom ratu i NDH. Njima se na mimohodu pridružio veliki broj Sarajlija, koji su u šetnju krenuli sa Filozofskog fakulteta, sa Marijin dvora gde je 1945. obešeno 55 građana ovog grada do spomenika Večna vatra.

Građani su blokirali su saobraćaj, a zatim su aplaudirali i pevali partizanske pesme.

Dok je “Bela, ćao” samo do pre mesec dana bila simbol otpora protiv pandemije korona virusa koja je zahvatila ceo svet, danas je ova pesma italijanskih partizana označila nezadovoljstvo Sarajlija zbog blajburške mise.

Sarajlije pevaju i “Vratiće se Valter” dok uzvikuju “Mi smo Valter” i “Dole Blajburg”.

Prilaz katedrali bio je zabranjen, ali su neki od građana uspeli da priđu noseći transparente na kojima je ispisano da su ustaše fašisti, pa ih je policija legitimisala i napisala im prekršajne kazne.

Sinoć je na spomen parku Vraca u Sarajevu održan pomen žrtvama fašističkog terora u glavnom gradu BiH u periodu od 1941. do 1945. godine kojem su prisustvovali antifašisti i potomci žrtava, kao i poznate ličnosti iz kulturnog i političkog života.

Sarajevo je  u godini kada svet obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom, odalo počast svim nevinim žrtvama holokausta, genocida i ratnih zločina.

Na fasadi legendarne sarajevske Vijećnice projektovana je fotografija Sarajevske Hagade sa porukom sećanja za sve nevine žrtve “Never Forget”.

SARAJEVSKA HAGADA: Simbol stradanja, opstanka i pobede

“Sarajevska Hagada preživjela je inkviziciju, holokaust i agresiju na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Sačuvana je kao blago svjetske civilizacije u Sarajevu, kao svojevrstan dokaz pobjede dobra nad zlom, života nad smrću, slobode nad represijom. Hagada ima poseban značaj i za Sarajevo, jer ona potvrda zajedničkog života, međusobnog poštovanja ljudi različitih vjera i nacija. Sarajevo i Hagada su jedno. Oni su simbol stradanja, ali i simboli opstanka i pobjede” poručio je gradonačelnik. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poručio je da je ovo poruka koju šalju građani Sarajeva.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se u vremenu kada još uvek postoje oni koji sistemski i javno podržavaju i pokušavaju rehabiltirati fašizam i zločinačke ideologije te negiraju historijske činjenice o počinjenim ratnim zločinima, opsadi i genocidu, konstatno podseća i čuva memorija o istini.

Izvor: Preokret Foto: Printscreen/Slobodna Evropa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top