VLADIKA JOANIKIJE PUŠTEN IZ PRITVORA: Vlast nije pokazala dovoljno pameti, ali nemojte ih zvati “ustašama”, sramota je (VIDEO)

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću pušteni su večeras na slobodu. Oni su privedeni 72 časa ranije, posle liturije i litije posvećene Svetom Vasiliju.

Obraćajući se hiljadama građana okupljenih u Nikšiću, vladika je zahvalio za podršku i ljubav.

“Ova vaša podrška je izraz ljubav prema crkvi i logični je i prirodni nastavak one naše borbe za naše svetinje”, počeo je episkop obraćanje, prekidan skandiranjima okupljenih.

“Imali smo jedan mali nesporazum ovih dana sa vlastima. Nisu pokazali dovoljno pameti šta znači za ovaj narod praznik Svetoga Vasilija i šta znači litija za Svetog Vasilija u gradu Nikšiću. Zbog ove situacije mi i dalje vodimo računa o ovoj zarazi, koja zaista postoji, mnogi su ljudi od nje umrli po svetu. Bog i Sveti Vasilije sačuvali su Crnu Goru većih žrtava”.

On je rekao da su na praznik u dogovoru sa mitropolitom i sveštenstvom našli rešenje da obave molitveni hod, što je i urađeno, a naglasio je da su problemi nastali tek onda kada su se građani razišli.

“Narod se posle toga u miru, u slozi i međusobnoj ljubavi razišao domovima. Problemi su nastali kada se vlast posle toga umešala”, dodao je on.

Pušteni sveštenici su Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Moleći okupljene da ne skandiraju uvredljivo i da ne kliču “ustaše”, vladika je dodao da su prema njemu i sveštenicima u pritvoru postupali uz puno poštovanje.

“Nemojte, molim vas nemojte. Na našim crkvenim skupovima gledamo da ne bude uvreda i psovki. Svi smo pred Svetim Vasilijem. I pored toga što sam rekao da ne razumem pojedine poteze vlasti i da se ne mogu složiti sa njima, moram da kažem da su policijajci u pritvoru bili više nego korektni, profesionalni i ljudski su se ponašali. Oni su deo našeg čestitog naroda, pošteno rade i zarađuju svoju koru hleba. Molim vas, treba to poštovati”, rekao je on.

Episkop je rekao da aktuelne vlasti u Crnoj Gori “povremeno ratuju sa Njegošem i njegovim grobom, a sada su zaratile i sa Svetim Vasilijem”. Takođe, on je pozvao okupljene da se ne zadržavaju duže, već da odu kućama jer će “borba da traje.

“Nećemo sve večeras reći, niti večeras možemo sve rešiti. Ova će borba da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vere, hoćemo poredak u državi, hoćemo da se poštuje ustav i zakon. Sve mere koje su doneli nisu doneli u skladu sa ustavom svoje države, već su ih propisivali ne poštujući ustav Crne Gore. Borićemo se i za slobodu vere i za slobodu i čast svakog čoveka, za ljudsko dostojanstvo za čast i obraz svakog građanina i svakog pojedinca, bez obzira ko je i kako se izjašnjava i kojoj partiji pripada”, dodao je on.

Za kraj, episkop je rekao da bi tu borbu trebalo voditi istinom, pravdom i ljubavlju prema otadžbini, uz pozdrav okupljenima rečima “Ne damo svetinje”.

Zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog i osam sveštenika i u petak uveče održani su protesti u više gradova Crne Gore – Nikšiću, Podgorici, Budvi, Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama…

Izvor: Mondo Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top