EPIDEMIJA SE NE SMIRUJE U REPUBLICI SRPSKOJ: 22 novozaražena koronom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u protekla 24 sata izvršeno je testiranje 522 laboratorijska uzorka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 22 osobe u tom bh. entitetu.

Do sada je u RS potvrđeno 1.266 slučaja koronavirusa, a ukupno su preminule 92 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona (u posljednja 24 sata jedna osoba po prijavi UKC RS i jedna žena starije životne dobi po prijavi Doma zdravlja Teslić).

Od novog koronavirusa u RS se do sada oporavilo ukupno 638 osoba, a testirano je ukupno njih 21.309.

Kada su u pitanju novozaraženi, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS navode da je riječ o 13 žena i devet muškaraca.

Prema mjestu prebivališta sedam inficiranih koronavirusom je iz Banje Luke, četiri osobe su iz Laktaša, po dvije osobe su iz Gradiške i Gacka, i po jedna je iz Kneževa, Čelinca, Kotor Varoši, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Modriče i Teslića.

Sedam oboljelih je hospitalizirano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definiranim procedurama. Ukupno 18 osoba nije moglo da navede jasnu epidemiološku vezu, dok su četiri zaražena navela kontakt sa pozitivnim na Covid-19.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirana su 54 zdravstvena radnika iz Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Dervente, Doboja i Trebinja, a pozitivan test na novi koronavirus potvrđen je kod jedne medicinske sestre iz Unvirezitetskog kliničkog centra RS.

Takođe, testirana su ukupno 22 vaspitača iz dječijih vrtića u Banjoj Luci, Laktašima, Modriči i Čelincu. Novi koronavirus potvrđen je kod jednog radnika predškolske ustanove u Modriči, zbog čega će nadležne službe provesti sve potrebne epidemiološke mjere.

Iz Ministarstva zdravlja RS-a navode da su testirani i radnici iz domova za starija lica iz Banje Luke i Gradiške, i svi rezultati su negativni. U posljednja 24 sata testirano je i još 38 osoba iz objekata za izolaciju, i ovi rezultati rezultati testova su također negativni.

FENA/Preokret, Foto: Preokret

Share.

Leave A Reply