GODIŠNJICA SMRTI SARAJEVSKIH ROMEA I JULIJE: Boško i Admira simbol iskrene ljubavi i suživota koga više nema

Prije 27 godina na današnji dan na Vrbanja mostu ubijeni su Boško i Admira koji su proglašeni sarajevskim Romeom i Julijom.

Na dan tragične smrti podsjeća fotografija dvoje dvadesetpetogodišnjaka kako nepomično leže zagrljeni na mostu koji je podijelio Sarajevo na dva dijela.

Ta ista fotografija je obišla svijet, a Boško i Admira su postali simbol ljubavi u Sarajevu. Njihova je trajala devet godina, a to što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo problem njihovim roditeljima, jer je to nekada bio način života u Sarajevu.

Međutim, dolaskom rata mijenjaju se i njihovi životi, Admira zbog Boška odlučuje otići i tako pokušavaju napustiti grad i pobjeći od zla koji je u tom periodu zahvatilo BiH. Ipak, svi njihovi snovi i želje su tog istog dana i prekinuti.

Foto: Klix.ba
ZA OPOMENU I VJEČNO SJEĆANJE: Spomen ploča pod kojom zajedno leže Boško i Admira

Pokušavajući napustiti opkoljeni grad, ovaj sarajevski par ubijen je 18. maja 1993. godine.

Snajperski metak je pogodio Boška koji je izdahnuo. Odmah nakon toga drugi metak je pogodio Admiru koja je ranjena dopuzala do ubijenog momka, zagrlila ga i izdahnula.

I tako zagrljeni ležali su sedam dana na mostu jer se niko nije usudio skloniti njihova tijela. Osmi dan Vojska RS-a ih je prenela na Grbavicu. Sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubica nikada nije otkriven.

Izvor: Klix.ba Foto: Arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top