KORONA EKONOMIJA: BiH će ove godine imati ekonomski pad od 5 %, Srbija 4%, a Hrvatskoj predviđaju potpuni kolaps!

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije našoj zemlji ove godine prognozira pad ekonomskih aktivnosti od čak pet posto, ali to je još i dobro kakve su prognoze za susjednu Hrvatsku čiji GDP bi mogao pasti nevjerovatnih 11 posto.

Po procijenama analitičara iz Beča za zemlje Istične i Srednje Evrope najviše će stradati zemlje koje su najovisnije o turističkoj sezoni, kao što su Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, a najmanje one koje su manje ovisne o turizmu i nešto slabije integrisane u globalnu ekonomiju, kao što su Srbija ili Poljska.

Analitičare posebno brine neizvjesnost koju kraj ljeta i jesen mogu donijeti, povratak jačag širenja zaraze i nove restrikcije. Procjenjuje se da je samo jedan dan u potpunim restrikcijama Hrvatsku koštao do stotinjak miliona eura.

Pravo pitanje koje ostaje visiti nad cijelom situacijom je kakve će ekonomske i političke posljedice prouzoričiti ovakav ekonomski pad, koji se manifestira posebno kroz gubitak radnih mjesta i smanjenu potrošnju.

Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine pandemija je izbrisala više od 28 hiljada radnih mjesta, a promet evidentiran fiskalnim kasama u aprilu je bio manji u odnosu na prošlu godinu za nevjerovatnih 37 posto ili milijardu i po KM.

Izvor: Klix.ba Foto: Netscribes

1 thought on “KORONA EKONOMIJA: BiH će ove godine imati ekonomski pad od 5 %, Srbija 4%, a Hrvatskoj predviđaju potpuni kolaps!”

  1. Pingback: PAUL MASON: Vreme za novi univerzalni dohodak? -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top