TURSKA: Mediji optužili patrijarha Vartolomeja za državni udar

Provladini mediji u Turskoj optužili su vaseljenskog patrijarha Vartolomeja za umiješanost u pokušaj državnog udara 2016. godine i vezu sa opozicionim propovjednikom Fetulahom Gulenom.

Turski magazin “Gerček Hajat” koji pripada izdavačkoj grupi provladinog lista “Jeni Safak” objavio je specijalni broj pod nazivom “Gulenizam: ko je terorista Fetulah Gulen? 100 godina istorije terorističke organizacije” u kojem se vaseljenski patrijarh Vartolomej optužuje za vezu sa opozicionim islamskim propovjednikom Fetulahom Gulenom i umiješanost u neuspješni državni udar u Turskoj. Kao dokaz svoje verzije, list je objavio fotografiju gdje Vartolomej stoji pored Gulena.

Pored Vartolomeja, sa Gulenom se povezuju i glavni rabin Turske i bivši jermenski patrijarh u Carigradu, pa i papa Jovan Pavle II koji je preminuo 2005. godine.

Patrijarh Vartolomej je negirao optužbe, nazvavši ih “nerealnim i neodgovarnim” i izjavio da turska pravoslavna opština izražava zabrinutost zbog praćenja svojih religioznih lidera i “lažnih optužbi” protiv njih.

Neki u Turskoj se plaše novog talasa grčkog pogroma kao što se desilo u oktobru 1955. godine u Istanbulu i Izmiru.

Postoji verzija i da je ova objava imala za cilj da se Vartolomej podseti da treba da bude lojalan predsjedniku Turske.

Prije dvije godine nacionalna obavještajna služba Turske optužila je vaseljenskog patrijarha za vezu sa Gulenom i američkom CIA. Mediji su pisali da turske specijalne službe prate Vartolomeja i njegovo okruženje po cijelom svijetu, posebno u SAD.

Sputnjik/Preokret, Foto: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top