VIŠE SASTANAKA U SARAJEVU: Da li će se, konačno, deblokirati novac MMF-a?

Danas je u Istočnom Sarajevu održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića, a jedina tema jeste MMF. Naime, prošlo je više od mjesec od kada je MMF odobrio 330 miliona KM kredita BiH, što je novac koji je prijeko potreban svima u BiH nakon udara na ekonomiju tokom pandemije koronavirusa.

Dogovor o raspodjeli su postigli predsjednici SDA, HDZ-a i SNSD-a, a onda je na scenu stupio ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) zahtjevom da se u ugovor “ugrade” i kantoni kao subjekti, tako da novac i dalje stoji u Centralnoj banci.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazao je da danas u BiH ne postoji parlamentarna većina.Rekao je da ima zakazane sastanke s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA.

– Jutros sam imao sastanak s Izetbegovićem i jedna od tema je bila nepostojanje parlamentarne većine pa, ako hoćete, i prozivanja različita u određenim temama. Ovaj put to je bio MMF, sredstva, odluke i moj stav je bio ovih dana i ubuduće da poštujemo Ustav i zakon. Pretpostavljam da je kolega isto rekao, jer ovih dana se dopisujemo preko medija, što nije praksa – kazao je Čović.

Naglasio je da u Vijeću ministara resorni ministar ima obavezu da predloži nešto.

– Bošnjačka strana to odbije, a sada vi to zovite kako hoćete, ali je po zakonu i Ustavu da iz resora finansija dolaze prijedlozi kada je u pitanju konkretno MMF, posebno kada smo te stvari dogovorili vrlo precizno i pred medije izašli, a u društvu su bili predstavnici MMF-a, Delegacije EU i ambasadori SAD i lideri parlamentarnih stranaka. Sve smo se dogovorili, samo to treba predočiti u dokument – kazao je lider HDZ-a.

Naglasio je da postoje različiti pogledi na cijelu situaciju.

– Činjenica je da danas s pravom možemo govoriti da ne postoji parlamentarna većina. Svaki dan smo sve udaljeniji – pojasnio je Čović.

Dotakao se održane mise u Sarajevu. Kazao je da se radilo o svetoj misi kao i svakoj drugoj.

– Takvih je organizirano na hiljade i u subotu, 16., diljem BiH, svijeta i doživljene su na različite načine i to ne bih komentirao. Već sam javno kazao da je to bila sveta misa za duše svih nevino stradalih na križnom putu. Mislim isto što sam mislio čitav život. Svaki zločinac je samo zločinac i ništa drugo, bez obzira ko je u pitanju, kao što je žrtva samo žrtva, bez obzira o kome se radi, i s te strane ne vidim razloge da komentiram i buduće svete mise, kojih će biti, vjerovatno, puno – zaključio je Čović.

Član Kolegija Doma naroda BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, na pitanje u vezi s raspodjelom sredstava MMF-a, izjavio da treba postupiti po Ustavu i po zakonu.

Po njegovim riječima, jasna je stvar da ne može Vijeće ministara BiH naređivati Federaciji BiH način na koji će raspodijeliti sredstva.

– Ta stvar je definirana od strane Federalnog parlamenta i sve što je potrebno je jednostavno proslijediti sredstva entitetima koji će onda svoj udio dati Brčko Distriktu, a Federacija će podijeliti sredstva onako kako je već odlučeno. Tako da mi nije jasno čemu dalje ovakav kapric, osim ako se radi o namjeri da se kantoni posebno učine vidljivim, da se posebno pozicioniraju i kao neki novi entitet u odnosu na Vijeće ministara BiH – kazao je Izetbegović.

Klix.ba/Vijesti.ba/Preokret, Foto: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top