HITAN SASTANAK U NATO: Amerika napušta “Otvoreno nebo”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ambasadori zemalja članica NATO-a su organizovali hitan sastanak zbog najave SAD-a da će se povući iz sporazuma “Otvoreno nebo.”

AFP-ov izvor je kazao da je sastanak sazvan kako bi se analizirale posljedice američke odluke koju je najavio predsjednik Donald Trump, a Alijansini saveznici pokušali su pritisnuti Washington kako bi promijenili odluku o napuštanju sporazuma.

Američki predsjednik je jučer najavio odluku o izlasku iz “Otvorenog neba” zbog ruskog kršenja sporazuma, dok Rusi s druge strane odbacuju optužbe i upućuju kontraoptužbe SAD-u. Moskva je ocijenila da bi izlazak SAD-a iz sporazuma ugrozio evropsku sigurnost.

Alijansa je također izrazila zabrinutost zbog ruske selektivne implementacije “Otvorenog neba”.

“Na Samitu 2018. godine šefovi država i vlada NATO-a su izrazili zabrinutost zbog ruske selektivne primjene Ugovora o otvorenom nebu i kazali da to potkopava sigurnost. Posebno smo zabrinuti jer je Rusija ograničila letove preko određenih područja”, rečeno je iz NATO-a za rusku novinsku agenciju TASS.

Ovaj sporazum potpisalo je 35 zemalja i on dozvoljava potpisnicima da lete preko bilo koje teritorije s ciljem nadgledanja vojnih aktivnosti.

Izvor: Klix.ba, Foto: Preokret

Share.

Leave A Reply