NOVI SKANDAL U PATRIJARŠIJI: Siniši Malom u tajnosti uručen Orden Svetog Save

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali juče je u tajnosti odlikovan ordenom Svetog Save prvog stepena od strane Srpske pravoslavne crkve, saznaje Nova.rs.

Kako navodi naš izvor, u dogovoru Siniše Malog i portparola SPC Irineja Bačkog, odlučeno je da se o dodeli ordena ne govori javno, iako je ranije najavljivano da će Mali i sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković biti odlikovani.

“Uoči proslave 8 vekova autokefalnosti SPC javnost u Srbiji je ‘ustalasala’ vest da će u okviru centralne proslave patrijarh srpski Irinej najvišim crkvenim odlikovanjem ordenom Svetog Save prvog stepena odlikovati predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ova odluka Svetog arhijerejskog Sinoda unela je velike podele u najvišem crkvenom telu – Svetom arhijerejskom Saboru. Većina episkopa nije se pojavila na svečanoj akademiji u beogradskom Sava centru na kojoj je Vučiću uručen orden. U oktobru prošle godine, mediji su najavljivali da će ‘Vučić i Dodik, ipak dobiti orden u okviru proslave jubileja SPC, dok Selaković, Mali i još pet članova Vlade čekaju manju ceremoniju’”, navodi izvor Nova.rs iz Srpske pravoslavne crkve i dodaje da je odluka o tajnosti ceremenije doneta zbog toga što su i u samoj SPC svesni, kako kaže, neispravnosti te odluke.

“Iz SPC je insistirano da se oreden Siniši Malom dodeli u strogoj tajnosti. Očigledno da su i članovi Sinoda svesni svoje odluke i negativnih reakcija koje bi ona mogla da izazove”, navodi naš sagovornik.

Povodom navedenih informacija, portal Nova.rs je pokušao da stupi u kontakt sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Iz sekretarijata SPC nam je rečeno da oni ne daju ovakve informacije i da se obratimo Eparhiji bačkoj (na čijem je čelu episkop Irinej, portparol SPC), odakle smo dobili molbu da pitanja pošaljemo imejlom, što smo i učinili. Međutim, odgovor nismo dobili. Istim povodom portal Nova.rs se obratio ministru Siniši Malom, koji nije odgovorio na naše pozive i poruke.

Podsetimo, ovo je drugi orden koji je Siniši Malom uručen od strane SPC. U oktobru prošle godine, Mali je odlikovan ordenom Velikomučenika Kragujevačkih prvog stepena, koji mu je uručio Vladika Šumadijski Jovan.

Odlukom kralja Milana Obrenović, orden Svetog Save je ustanovljen 23. januara 1883. godine i dodeljuje se za zasluge stečene za prosvetu, književnost, crkvi u lepe umetnosti. Ovaj orden ima pet stepena i dodeljuje se najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve. Ordenom najvišeg stepena odlikovani su vojvoda Nikola Tesla, Stepa Stepanović, Aleksandar Karađorđević, Novak Đoković, a nedavno je SPC isti orden dodelila i Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku.

Nova.rs/Preokrer, Foto: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top