CIK: Lokalni izbori u BiH odgađaju se za 15. novembar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici donijela je odluku o pomjeranju Lokalnih izbora u našoj zemlji.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 15. novembra ove godine.

CIK je pozvao Vijeće ministara BiH da na prvoj narednoj sjednici donese posebnu odluku kojom bi se definisalo finansiranje Lokalnih izbora.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica Prutina je kazala kako će CIK vlastitim sredstvima štampati izborni materijal.

Od 27. maja do 3. jula je rok za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijavu za izbore. Kandidatske liste se podnose od 27. jula do 27. avgusta. Izborna kampanja počinje 16. oktobra i trajat će do početka izborne šutnje.

Podsjetimo, CIK je 7. maja donio Odluku o raspisivanju lokalnih izbora. Ona je donesena jednoglasno, a odlučeno je da će se 4. oktobra birati 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, 7 skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH te Skupština Brčko distrikta.

Razlog je neusvajanje budžeta Bosne i Hercegovine, zbog čega je CIK bio spriječen pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki.

Iako su neki politički predstavnici zagovarali i potpuno odlaganje izbora i njihovo spajanje s Opštim izborima 2022. godine, CIK je ipak donio odluku da se oni samo pomjere za 15. novembar.

Na pitanje novinara kako komentariše izjave pojedinih političkih predstavnika o tome da su novi članovi CIK-a imenovani protuzakonito, članica CIK-a Irena Hadziabdic je odgovorila da ne želi komentirati takve izjave, te će se odluka prepustiti sudu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je odluku Centralne izborne komisije o održavanju izbora.

“Održavanje izbora u novembru realno je s obzirom na to da je pandemija usporila tu dinamiku, a za mjesec dana, politički gledano niko ništa niti gubi niti dobija”, rekao je Komšić.

On se osvrnuo na Dodikove i Čovićeve napade u vezi sa osporavanjem legitimiteta Centralne izborne komisije.

“Njima ni država Bosna i Hercegovina nije legitimna, a kamoli da im bude legitimna Centralna izborna komisija kojom ne upravlja niko osim njih dvojice. Međutim, logika u kojoj nema Dodika i Čovića, nema ni Bosne i Hercegovine, je samo njihova, a ne i logika većine građana BiH, niti logika fukncioniranja institucija”, naveo je Komšić.

Vijesti.ba, Foto: Preokret

Share.

Leave A Reply