REM: Mitroviću nije kršio zakon zato što je na TV zagovarao “ozonizaciju” kao lečenje od korona virusa (?!)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije zaključila je da u programu televizije Pink na kojoj je Željko Mitrović zagovarao primenu ozonske terapije u lečenju kovida-19, nema dovoljno elemenata za kršenje medijskih zakona i podzakonskih akta, navodi se u izveštaju u koji je Udruženje novinara Srbije imalo uvid.

Pravna služba REM, istovremeno, zaključuje da u spornom sadržaju na televiziji Pink nema elementa za osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo nadrilekarstvo, po prijavi Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

“Utvrđeno je da je Mitrović iznosio sopstveno mišljenje o alternativnom načinu borbe protiv kovida-19. Na snimcima se vidi isključivo da je navedenu terapiju ozoniranja primenjivao na sebi, a ne na drugim licima”, navodi pravna služba REM.

Ta služba dodaje da su se u programu Pinka čula i mišljenja lekara o alternativnim načinima borbe protiv kovida-19, a da nadrilekarstvo prema zakonu “predstavlja bavljenje lečenjem ili bavljenje pružanjem medicinske pomoći od strane lica koja za to nema propisanu stručnu spremu”.

UNS je podsetio da su Savetu REM podnete dve inicijative za pokretanje postupka – jednu je podneo NUNS, a drugu članovi Saveta Slobodan Cvejić i Judita Popović.

Po tim prijavama, služba za nadzor i analizu REM radila je monitoring, u periodu od 14. do 23. aprila, kako bi se izjasnila da li je televizija Pink zagovaranjem ozonske terapije prekršila odredbe zakona i pravilnika, koje se odnose na istinito i objektivno informisanje i zabrane zloupotrebe lakovernosti gledalaca.

Zaključak službe za nadzor i analizu REM je da u izveštavanju televizije Pink nema dovoljno elemenata za kršenje Zakona o elektronskim medijima između ostalog, zato što lečenje ozonom “nije zabranjeno niti je dokazano da je štetno”.

Dodaje se da taj metod lečenja kod nas nije proveren, niti se primenjuje, a da se domaći stručnjaci nisu pozitivno, niti negativno izjasnili o terapiji ozonom.

U izveštaju se navodi i da se ne može prihvatiti da je na televiziji Pink došlo do zloupotrebe lakovernosti gledalaca.

“Mitroviću se može zameriti izvesna nekonzistentnost i kontradiktornost u prilozima, preterani entuzijazam, doza samopromocije i preterivanja, ali oni nisu kažnjivi”, navodi služba.

U četvrtak su članovi Saveta REM većinom glasova izglasali da televizija Pink ne bude kažnjena zbog toga što je vlasnik te televizije Željko Mitrović u programu zagovarao primenu ozonske terapije u lečenju kovida-19.

Izvor: N1 Foto:

Share.

Leave A Reply