“DECA SU BILA SRPSKA”: Ambasador Srbije u Beču traži izmenu natpisa na spomen ploči Diani Budisavljević

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej uputili su molbu članovima Senata Insbruka da razmotre sadržaj teksta na spomen ploči koja će biti postavljena na rodnu kuću Diane Budisavljević.

U pismu je zatraženo da se u tekstu o Austrijanki Diani Budisavljević, koja je spasila više od 10.000 dece iz ustaških logora, doda da su u pitanju “srpska” deca, jer kako su naveli, to odgovara istorijskom i faktičkom stanju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da za RTS da bi bila obaveza da se tačno kaže o čemu je reč i da su žrtve bila srpska deca.

“Uglavnom kada je reč o zločinima koji su se dešavali u Hrvatskoj, pokušava se uvek praviti neka vrsta relativizacije, odnosno to je postalo moderno da se ne govori ko su žrtve po toj nacionalnoj pripadnosti. Na ovoj spomen-ploči bi zaista moralo da se napomene ko su bile žrtve, a to su bila srpska deca”, rekao je Dačić.

Zagrepčanka austrijskog porekla Diana Budisavljević za vreme Nezavisne države Hrvatske spasila je više od 15.000 uglavnom srpske dece iz koncentracionih logora, a oko 12.000 preživelo je rat.

Vodila je detaljnu kartoteku dečijih sudbina koju joj je nakon rata oduzela komunistička vlast 1945. godine kada je njeno germansko i građansko poreklo postalo nepoželjno, ali je uloga Diane Budisavljević rasvetljena zahvaljujući dnevniku koji je pronašla njena unuka, navodi RTS.

Izvor: RTS Foto: Wikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top