GOJKO PEROVIĆ: Očekujemo uskoro nastavak litija

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović ukazuje da je prošlo 10 dana od pisma Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija premijeru Crne Gore Dušku Markoviću o nastavku pregovora u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti, ali da Vlada još ne odgovara, te ističe da ubrzo očekuje nastavak litija.

“Nadam se da je razlog za to preopterećenost ljudi u Vladi i u takozvanom NKT – da evidentiraju sve slučajeve kršenja zdravstvenih mera u danima uličnog proslavljanja državnog praznika i zauzmu politički stav prema očiglednim `dvostrukim standardima` organa javnog reda. Nagomilalo se argumenata, vidljivih svakom građaninu, da `zakon nije isti za sve`, te da se `zdravstvene mere` koriste za neosnovan progon Crkve!”, ističe Perović.

On je naglasio da država koja gaji trend nejednakih standarda direktno radi protiv same sebe i sopstvenih ustavnih načela, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

“Ako to nije razlog ćutanja Vlade, onda se nadam brzom odgovoru ovih dana jer Vladu i sadržaj poslednjeg sastanka ekspertskih timova, kao i nedavna uputstva sa međunarodnih adresa obavezuju na jasne i nedvosmislene odgovore na pitanje – menjamo li zakon ili ne?”, podseća Perović.

On je istakao da ubrzo očekuje nastavak litija.

Nema razloga za zabrane verskih okupljana

“Kako zbog činjenice da smo ovih dana mogli videti potpuno neometana masovna okupljanja na ulicama crnogorskih gradova, tako i zbog poslednjeg saopštenja takozvanih zdravstvenih vlasti ,da ih tako nazovem – da se zvanična objava kraja epidemije očekuje u prvim danima juna”, kaže Perović.

Rektor Cetinjske bogoslovije smatra da, kada se spoje ove dve nepobitne činjenice, nema prostora niti razloga da opstaju mere koje se odnose na zabrane verskih okupljanja.

“Tako smo pročitali i razumeli brojne savete sa međunarodnih adresa koje su ovih dana stizale u Crnu Goru. A, narod se evidentno uželio litijskih povorki. Mislim da bi nam ih i lekari preporučili , isto onako kako lekari često razumeju i preporučuju post i molitvu, poslije ovoliko dana provedenih u kućama, a prema njihovim preporukama”, navodi Perović.

Izvor: Blic Foto: In4s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top